Europa kan pleidooi Erdogan beter vergeten

Natuurlijk heeft de Turkse premier gelijk dat minderheden zich niet volledig hoeven weg te cijferen en te integreren, laat staan te assimileren (NRC Handelsblad, 11 februari). Maar of hij de juiste persoon is om dat pleidooi te houden, valt te betwijfelen. Turkije zelf immers ontkent sinds Atatürk het bestaan(srecht) van minderheden als Koerden en Armenen, met als argument dat iedereen die in Turkije woont Turk is.

Bovendien heeft Erdogan de verkeerde plaats gekozen voor dit betoog. Duitsland immers is bij uitstek het land dat in de afgelopen eeuw heeft laten zien hoe gemakkelijk een onvoldoende geïntegreerde minderheid slachtoffer kan worden van genocide.

De gemeenschap van etnische Turken in Duitsland moet het pleidooi van Erdogan daarom maar snel vergeten. Net als de rest van Europa.