Emissie Franse bank geen uitverkoop

Op het eerste gezicht lijkt het er misschien op dat Société Générale beleggers een scherpe korting biedt om er zeker van te zijn dat de claimemissie van 5,5 miljard euro geen nieuwe teleurstelling wordt. De prijs van 47,50 euro voor de nieuwe aandelen die aan bestaande aandeelhouders moeten worden verkocht, vertegenwoordigt een korting van 39 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag en een korting van 33 procent ten opzichte van het dieptepunt dat op 28 januari werd bereikt. Maar de voorwaarden lijken niet echt te duiden op hoge nood.

De banken die de claimemissie waarborgen, JP Morgan en Morgan Stanley, hebben zich ervan verzekerd dat zij niet met de aandelen zullen blijven zitten. De preferente rechten van intekening zullen worden verhandeld vanaf 21 februari, de dag waarop Société Générale haar door de boekhouders gecontroleerde resultaten over 2007 zal publiceren. De bank zegt dat de rechten een beginkoers zullen krijgen van 5,90 euro per aandeel. Vier ervan zullen de houder het recht geven een nieuw aandeel te kopen voor 47,50 euro.

Dat komt dus neer op 71,10 euro per aandeel Société Générale. Die prijs ligt op een niveau van minder dan zevenmaal de winst over dit jaar, ruwweg in lijn met de grotere concurrent BNP Paribas. Beleggers lijken het scenario al in de beurskoers te hebben verdisconteerd, nu de aandelen van Société Générale 5 procent lager worden verhandeld tegen zo’n 74 euro per stuk, op een overigens ongewijzigde markt.

Dit lijkt een redelijk goede deal voor de langetermijnaandeelhouders van de bank. Dat kan van belang zijn voor de toekomst van de bank, omdat zij de steun van haar eigen personeel nodig zal hebben als zij ooit ongewenste gegadigden de deur wil kunnen wijzen. De werknemers zijn immers gezamenlijk de grootste aandeelhouder, met 7,5 procent van de aandelen.

Toch is dit geen wanhoopsuitverkoop, maar eerder een erkenning van de realiteit. Beleggers verkeren momenteel niet in een opperbeste stemming als het om de banksector gaat, en de aandelenkoers van Société Générale is zeer wisselvallig geweest. De herziene vooruitzichten voor de bank zijn gezond, maar Société Générale erkent dat de reactie op het verlies van 4,9 miljard euro door toedoen van een rogue trader (losgeslagen handelaar) invloed zal uitoefenen op de resultaten over het eerstkomende half jaar. De bank waarschuwt in eufemistische bewoordingen voor een „weloverwogen reductie van stresstestlimieten en -volumes bij arbitrage-activiteiten”. In gewoon Nederlands betekent dat een minder riskant beleid met minder hoge winstkansen.

Nu de overnamegeruchten aanhouden, lijkt het erop dat Société Générale voor de juiste koers heeft gekozen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.