Eis doodstraf voor verdachten 9/11

Amerikaanse militaire aanklagers gaan de doodstraf eisen tegen zes mannen die vastzitten op Guantánamo Bay wegens hun veronderstelde betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, waarbij bijna drieduizend mensen omkwamen. Dat heeft het Pentagon gisteren bekendgemaakt.

Aangeklaagd zijn het Al-Qaeda-kopstuk en zelfverklaard brein achter de aanslagen Khalid Sheikh Mohammed, de „twintigste kaper” Mohammed al-Qahtani – wiens inreisvisum een maand voor de aanslagen werd geweigerd – en Ramzi Binalshibh, die als intermediair zou zijn opgetreden tussen de kapers en de Al-Qaeda-top. De drie andere aangeklaagden zijn een neef, die tevens ‘luitenant’ is van Khalid Sheikh Mohammed, diens assistent en een veronderstelde trainer van de kapers.

Volgens juridisch adviseur van het Pentagon generaal Hartmann is een lijst van 169 strafbare feiten opgesteld, waaronder 2.973 keer moord, samenzwering, het aanvallen van burgers, vernietiging van onroerend goed, het in gevaar brengen van vliegtuigen en terrorisme.

Hartmann sprak van een „goed voorbereid, uiterst geraffineerd plan van Al-Qaeda om de VS aan te vallen”. Volgens de generaal zal de rechtszaak zo „open als mogelijk” zijn en zal slechts een beperkt deel van het bewijs geheim worden gehouden.

De militaire aanklagers willen dat de zes verdachten tegelijkertijd worden berecht. Mochten de beschuldigden daadwerkelijk de doodstraf krijgen, dan is het voor het eerst sinds 1961 dat het leger een executie zal uitvoeren. De methode die het hiervoor zou gebruiken is het toedienen van een dodelijke injectie. Het leger liet eerder weten dat hiervoor op de marinebasis zelf geen faciliteiten aanwezig zijn.

Volgens advocaten zou een eventueel doodvonnis nog getoetst moeten worden door civiele rechters. Bovendien heeft het Amerikaanse leger vorig jaar gemeld dat het zal onderzoeken of gevangenen op Guantánamo hun detentie voor een federale rechter in de VS mogen aanvechten.