Druk op Frankrijk om begroting

Frankrijk is door zijn Europese partners onder druk gezet om strenger te letten op de overheidsuitgaven. Dat gebeurde gisteravond in Brussel waar de ministers van Financiën uit de vijftien eurolanden hun maandelijkse vergadering hielden.

„We moeten doorgaan met het verminderen van de overheidstekorten”, zei José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Hij nam bij wijze van uitzondering deel aan de bijeenkomst van de eurogroep. Barroso is er veel aan gelegen dat de sterke economieën in West-Europa zich houden aan het Stabiliteits- en Groeipact voor de euro, dat spelregels geeft voor het overheidstekort, de inflatie en de schuldenlast van landen. Zeker nu de Amerikaanse economie als gevolg van de kredietcrisis terugvalt, is het volgens Barroso zaak dat de Europese landen hun economieën zo goed mogelijk op orde krijgen.

Ook de Nederlandse minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) en zijn Duitse collega Peer Steinbrück drongen er tijdens de vergadering bij Frankrijk op aan zich meer in te spannen om het overheidstekort de komende jaren weg te werken. De Europese Commissie heeft zich eveneens kritisch uitgelaten over het Franse Stabiliteitsprogramma, omdat het tekort dit jaar en volgend jaar dichtbij de kritieke grens van 3 procent van het bruto binnenlands product blijft. In 2003 had Frankrijk nog een tekort van 4,1 procent. Frankrijk moet zich meer inspannen om het tekort sneller weg te werken, vinden de Europese partners. Ook lost het land zijn hoge staatsschuld nauwelijks af.

„Als grote landen zich niet aan de regels houden, is dat erg schadelijk voor het vertrouwen in Europa”, zei minister Bos in Brussel. De ministers van de eurolanden liggen al sinds de zomer met Frankrijk in de clinch over de begroting. Frankrijk voelt er weinig voor sterk te bezuinigen nu de economische groei vertraagt. Er gaan in Parijs juist stemmen op de economie te stimuleren. Afgelopen weekend riep de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, overheden op het begrotingsbeleid desnoods te versoepelen om de economie extra injecties te geven gezien de „serieuze vertraging van de internationale groei”.

Een meerderheid van de eurogroep is niet van plan een stimuleringsbeleid voeren. „Ik voel er niets voor om Frankrijk met versoepeling van de regels weg te laten komen”, zei minister Bos vorige week in de Kamer. Het beraad wordt vandaag met alle 27 EU-ministers van Financiën in Brussel voortgezet.