Driedubbel gedekt op stap

Een reisverzekering vergoedt doorgaans schade en medische zorg. Die worden meestal al gedekt door de ziektekosten- en inboedelverzekering.

Ik ga op reis en neem mee… Als je Nederlander bent waarschijnlijk een reisverzekering. Nederlanders zijn het best verzekerde volk ter wereld. Nederland kent meer dan 900 verzekeringsondernemingen, die samen voor liefst 45 miljard euro aan premies innen. Nederlanders betalen per jaar meer dan drie keer zoveel voor de dekking van hun inboedels als Belgen. Dus gaan ze ook graag goed verzekerd op reis. Maar hoe noodzakelijk is zo’n vakantiepolis eigenlijk?

De modale reisverzekering heeft ruwweg twee componenten: medische zorg en schade. Wie van de Spaanse Trappen in Rome valt en zijn been breekt, krijgt het zetten van het been betaald uit de medische component. Is de breuk zo gecompliceerd dat je naar Nederland moet, dan betaalt de reisverzekering bovendien het vervoer. Wat veel mensen niet weten, is dat Nederlandse zorgverzekeringen in de hele Europese Unie gelden. Bovendien heeft Nederland verdragen met een aantal vakantiebestemmingen buiten de EU als Turkije en Australië, opdat je ook daar gedekt bent. Sommige aanvullende zorgpolissen, bijvoorbeeld Delta Lloyd ZorgGarant, dekken wereldwijd.

Om die reden zijn een paar verzekeraars, waaronder Ohra en Univé, overgegaan op het aanbieden van reisverzekeringen met alleen een schadecomponent. Deze zijn goedkoper, omdat ze enkel verlies en diefstal dekken. Gaat een dief in Davos er met je videocamera vandoor, dan betaalt de verzekering. Overigens na aftrek van een eigen risico van tussen de 50 en 150 euro en met een maximum. Voor een camera van 1.000 euro kan dat een vergoeding van slechts 750 euro betekenen. Bovendien, hoe oud is de camera? Als de verzekering zoals gebruikelijk de dagwaarde uitkeert, dan is de bagage de premie soms niet waard.

Let vooral ook op de kleine lettertjes. Sommige verzekeraars dekken bijvoorbeeld niets als spullen uit een auto worden gestolen. Net als medische zorg kan de schadecomponent overbodig zijn omdat je al gedekt bent. Sommige inboedelverzekeringen vergoeden tegenwoordig ook verloren eigendommen van de verzekerde buiten het woonhuis. Bepaalde creditcards – bijvoorbeeld de GoldCard van ABN Amro – dekken een aankoop tijdens het eerste jaar na aankoop. Betaal de videocamera met zo’n kaart en hij is gedurende het meest riskante deel van zijn bestaan gedekt tegen verlies en diefstal. Ook als je niet zo’n aankoopverzekering hebt, kun je overwegen het risico van verlies gewoon zelf te dragen.

Toegegeven, reisverzekeringen zijn niet prijzig. Wie twee weken vakantie neemt is gemiddeld twee tientjes kwijt. Toch kan het op lange termijn flink schelen om je polissen goed na te lezen om niet reis na reis onnodig de kas van de verzekeraars te spekken.

Wie meer dan twee weken per jaar op reis gaat en daadwerkelijk een reisverzekering nodig heeft, kan bovendien baat hebben bij een doorlopende reisverzekering. Het grote voordeel van deze verzekering is dat je er geen omkijken naar hebt en voor tussen de 20 en 30 euro per jaar gedekt bent. Let er wel op dat de (doorlopende) reisverzekering meestal alleen vakanties dekt, geen zaken- of studiereizen.

Kijk voor de landen waar de Nederlandse ziektekostenverzekeringen dekking bieden op www.buitenland.cvz.nl

    • Philip Dröge