Brussel wil lagere tarieven voor mobiele telefonie in buitenland

Sms-berichten versturen en mobiel internetten vanuit andere EU-landen moet veel goedkoper worden vanaf 1 juli. Als telecombedrijven tegen die tijd niet zelf hun tarieven verlaagd hebben, zal Brussel dat verplichten.

Dat zei eurocommissaris Viviane Reding (Informatie) gisteren op een congres met vertegenwoordigers van de telecomsector. Reding zei niet te kunnen aanvaarden dat telecombedrijven „tot twintig keer meer verdienen” aan klanten uit het buitenland ten opzichte van hun binnenlandse klanten. „Een sms versturen of data downloaden via de telefoon zou niet duurder mogen zijn vanuit een ander EU-land. Dat gaat in tegen de logica van de eengemaakte Europese markt.”

De prijs om een sms te versturen vanuit een ander EU-land kan 3 tot 25 keer duurder zijn dan in eigen land. Een liedje of andere data downloaden kost 4 tot 6 maal meer dan in eigen land. Reding vindt ook dat er meer duidelijkheid moet komen in de tarieven. „Zelfs experts hebben het moeilijk om de juiste tarieven op websites van de aanbieders terug te vinden.”

Verder had de eurocommissaris lof voor het initiatief van de telecombedrijven KPN, 3 Group en Play om elkaar lagere tarieven te berekenen voor dataverkeer per gsm. Vanaf 1 maart hanteren de bedrijven onderling een groothandelstarief van 25 cent per megabyte. Het Europese gemiddelde voor de gewone klant is 5,24 euro per megabyte.

„De winst voor de klant hangt af van het tarief dat elk netwerk hanteert”, laat een woordvoerder van KPN weten. „Maar deze tarieven staan de ontwikkeling van het dataverkeer in Europa niet langer in de weg.” De drie telecombedrijven zijn actief in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Denemarken, Italië, Oostenrijk en Polen. Ze bedienen 295 miljoen klanten.