Bob de Jong mag naar WK afstanden

Bob de Jong heeft gisteren de zaak gewonnen die hij had aangespannen bij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB. Daardoor is de stayer zeker van deelname aan de wereldkampioenschappen afstanden, medio maart in het Japanse Nagano.

De KNSB wees recentelijk Mark Ooijevaar aan voor die mondiale titelstrijd en verwees olympisch kampioen De Jong naar een skate-off. Dat besluit is gisteravond herroepen. Of de uitspraak ook consequenties heeft voor de kwalificatie van Ooijevaar, is onduidelijk. Indien de bond besluit de selectie van Ooijevaar te handhaven, dan zijn de Nederlandse deelnemers op de 10.000 meter bekend en gaat de skate-off komende zaterdag niet door. Sven Kramer was namelijk al gekwalificeerd.

De Jong, die in Berlijn woont, liet zich vertegenwoordigen door zijn zaakwaarnemer, Ron Mulder. Toen deze hem net na de training belde met het positieve nieuws, slaakte de stayer een zucht van verlichting. „Toch gerechtigheid. Ik had er wel een goed gevoel bij, maar het is altijd afwachten”, reageerde De Jong. „Ik ga me nu richten op de wereldbekerfinale in Heerenveen, want ik wil me ook op de vijf kilometer plaatsen voor de WK.”

De kwestie draaide om de interpretatie van de reglementen. Daarin staat dat de schaatser die na de wereldbekerwedstrijden in Hamar in de topdrie van het ‘geschoonde’ wereldbekerklassement – alleen resultaten op 10.000 meter tellen mee – staat, naar Nagano mag mits die stayer ook in Hamar bij de beste drie hoorde. De Jong is op de ranglijst de best geklasseerde Nederlander (tweede) en kreeg in de Noorse stad de bronzen medaille omgehangen.

De schaatsbond wees echter op een paragraaf waarin staat dat de topsportcommissie geen onderscheid maakt tussen de tijden gereden in de A-groep en B-groep. Met dat argument besloot de KNSB Ooijevaar een WK-ticket te gunnen. Hij noteerde in de B-groep een tijd die 0,11 seconde beter was dan die van De Jong.

„Het gaat om de beste drie in de uitslag”, sprak de voorzitter van de commissie Van der Valk Bouman. „De commissie meent dat er geen misverstand kan zijn dat hiermee de uitslag van de A-categorie wordt bedoeld. Als er achteraf wordt gesproken over de nummer drie van de wedstrijd, praat niemand over een schaatser uit de B-groep. Daarom dragen wij de KNSB op om Bob de Jong rechtstreeks te plaatsen voor de WK.”

Directeur Topsport Hans Gootjes van de KNSB had de uitkomst niet verwacht. „Maar we respecteren de beslissing wel.” Over de derde startplek geeft de bond vanavond duidelijkheid. (ANP)