Bisschop houdt voet bij stuk

De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, heeft zich verontschuldigd voor de „onhandige” manier waarop hij vorige week suggereerde dat het onvermijdelijk is dat delen van de shari’a in het Britse recht worden opgenomen. Maar inhoudelijk hield hij voet bij stuk.

Na een storm van kritiek, die de leider van de anglicaanse kerk in grote verlegenheid bracht, reageerde Williams gistermiddag in een toespraak tot de anglicaanse synode voor het eerst in het openbaar. Hij noemde het passend voor iemand in zijn positie gevoelige kwesties te agenderen, ook als het andere religieuze groepen betreft.

Veel Britten zagen Williams’ pleidooi als een verwerpelijke poging een tweede rechtsstelsel te introduceren naast het Britse. De rechtsgelijkheid zou er door aangetast worden, waarschuwden ze.

Williams onderstreepte dat hij geen parallel rechtsstelsel wil. Het gaat hem slechts om aspecten van het familierecht in de shari’a, niet het islamitische strafrecht. Daarbij, zo verduidelijkte hij, mogen de rechten van de vrouw niet in het gedrang komen.