AIG schokt met extra afschrijving

De grootste verzekeraar ter wereld AIG heeft voor een grote schok gezorgd op de internationale aandelenbeurzen. De Amerikaanse gigant maakte gisteren bekend miljarden extra te moeten afschrijven door de kredietcrisis.

De verzekeraar was niet het enige financiële concern dat negatief in de belangstelling stond. De Nederlandse ING beleefde een zeer turbulente ochtend omdat er geruchten over afschrijvingen circuleerden onder beleggers en het Zwitserse Credit Suisse maakte bekend dat de winst in het vierde kwartaal fors daalde.

AIG heeft, onder druk van haar externe accountants PriceWaterhouseCoopers, de waarde van verzekeringscontracten die verbonden zijn aan Amerikaanse hypotheken met 4,88 miljard dollar (3,66 miljard euro) verlaagd. In november had het bedrijf gezegd dat het ging om 1 miljard dollar. De accountants wilden een verdere verlaging nadat zij „belangrijke zwakheden” hadden ontdekt in de boekhouding van AIG. Het is een dubbele slag voor het bedrijf dat na een boekhoudschandaal in 2005 probeert om beleggers gerust te stellen over de betrouwbaarheid van zijn resultaten.

Het aandeel AIG kelderde met 12 procent tot het laagste niveau in vijf jaar. De verzekeraar sleepte andere bedrijven, met name financiële, mee naar beneden.

Bij de commotie over de grote afschrijving van AIG kwamen vanmorgen ook nog geruchten over een grote afschrijving van ING. De Nederlandse bank en verzekeraar beleefde een zeer roerige ochtend. Beleggers verkochten ING nadat er geruchten in de markt waren gekomen dat het Nederlandse concern 6 tot 8 miljard euro gaat afschrijven op risicovolle beleggingen in de VS. Het bedrijf wilde niet reageren op de marktgeruchten en zei dat er een persbericht zou worden gepubliceerd als er belangrijke veranderingen zijn in de al gerapporteerde risico’s.

ING publiceert volgende week woensdag de jaarcijfers over 2007. Op de Amsterdamse beurs daalde ING in de ochtendhandel met 6,5 procent, het laagste niveau in 3,5 jaar. Rond de middag was de paniek wat geluwd en stond ING op een verlies van zo’n 1 procent.

Een ander groot financieel concern, de Zwitserse bank Credit Suisse, zei vanmorgen dat de nettowinst in het laatste kwartaal 72 procent kelderde, voornamelijk door afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis. De Zwitserse gigant wist desondanks de markt positief te verrassen door winststijging bekend te maken. Het bedrijfsresultaat steeg met 3 procent. Beleggers kregen ook een verhoging van het dividend in het vooruitzicht gesteld. Het aandeel daalde vanmorgen circa 4 procent.

Breaking views: pagina 17