Zelfmoordaanslag in Pakistan: 25 doden

Bij een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst van een Pakistaanse oppositiepartij zijn zaterdag in de stad Charsadda 25 doden en 35 gewonden gevallen.

Doelwit van de aanslag waren aanhangers van de Nationale Awami Partij, een nationalistische partij van de Pashtun. Charsadda ligt bij de grens met Afghanistan, dertig kilometer ten noorden van Peshawar.

In Thatta, in het zuiden van Pakistan, heeft de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van wijlen Benazir Bhutto haar campagne voor de verkiezingen van 18 februari hervat. De campagne was onderbroken na de moord op Bhutto op 27 december.

Tienduizenden aanhangers van de PPP woonden de bijeenkomst bij – volgens de politie waren het er honderdduizend.

„Bhutto wilde het systeem veranderen en daarom heeft het systeem haar vermoord”, zo zei Bhutto’s echtgenoot, Asif Ali Zardari, tot de menigte. „Het systeem is haar moordenaar. Maar ze wist dat als ze zou sterven, mensen als u en ik haar missie zouden voortzetten en wraak nemen.”

Bij de bijeenkomst werden reusachtige portretten meegedragen van Benazir Bhutto, Zardari en hun 19-jarige zoon Bilawal, die na de dood van zijn moeder partijvoorzitter werd en die de partij zal leiden zodra hij zijn studies heeft voltooid.

Een opiniepeiling, uitgevoerd door een Amerikaans bureau, heeft aangetoond dat de PPP op dit moment de grootste aanhang heeft onder de kiezers in Pakistan. 50 procent van de kiezers zou op dit moment op Bhutto’s partij stemmen.

De eveneens oppositionele partij van oud-premier Nawaz Sharif zou op 22 procent van de stemmen kunnen rekenen en de Muslim League-Q, die op de hand is van president Musharraf, zou slechts veertien procent krijgen. President Musharraf doet het in de peiling zeer slecht: 75 procent van de Pakistanen willen hem kwijt, slechts vijftien procent wil hem als president houden.

De peiling toont ook aan dat de sympathie voor Al-Qaeda en Osama bin Laden in Pakistan het afgelopen halve jaar is afgenomen. 24 procent van de Pakistanen staat, zo blijkt uit de peiling, achter Bin Laden tegen 46 procent bij een peiling vorig jaar augustus. De steun voor Al-Qaeda daalde sinds augustus van 33 naar 18 procent van de Pakistaanse bevolking. Toch steunt slechts 33 procent de strijd van de Pakistaanse strijdkrachten tegen wat in de peiling „extremisten” wordt genoemd. Negen procent steunt Pakistans „deelname aan de strijd tegen het terrorisme”. (AP, Reuters)