‘Yahoo wijst bod Microsoft af om prijs’

Internetbedrijf Yahoo zal naar verwachting het bod van Microsoft vandaag afwijzen omdat het te laag is. Volgens verschillende zakenkranten wil Yahoo dat het softwareconcern zijn bod verhoogt tot minstens 40 dollar per aandeel, terwijl het nu 31 dollar is.

Volgens persbureau AP, de Financial Times en The Wall Street Journal heeft het bestuur van Yahoo dit afgelopen vrijdag al besloten. Een bod van 40 dollar per aandeel zou een overnameprijs betekenen van 51,1 miljard dollar (35 miljard euro) en het dubbele van de koers van het aandeel Yahoo in januari, voordat Microsoft zijn bod uitbracht.

Microsoft kondigde anderhalve week geleden aan Yahoo te willen overnemen voor 44,6 miljard dollar. Zo wil het softwareconcern zijn kwakkelende internetactiviteiten nieuw leven inblazen, om de strijd met Google aan te kunnen. Het zou verreweg de grootste overname worden door het softwareconcern ooit.

Analisten betwijfelen of Microsoft bereid en in staat is minstens 12 miljard dollar extra voor het internetbedrijf neer te tellen, zoals Yahoo wil. Sinds het bod daalde de koers van Microsoft al met 12 procent, waardoor het bod in contanten en aandelen nu 41,8 miljard dollar waard is.

Volgens de Financial Times is Microsoft nu van plan zich direct tot de aandeelhouders van Yahoo te wenden om zijn vijandige bod door te zetten. Het bedrijf zou willen proberen aandeelhouders te mobiliseren om zelf bestuurders in de top van Yahoo te benoemen.

Het is de vraag hoeveel ruimte Yahoo heeft om te manoeuvreren, aangezien zich nog geen andere gegadigden hebben gemeld. Aandeelhouders beginnen hun geduld met het concern te verliezen. Onlangs moest topman Jerry Yang nog aankondigden dat het herstel van het bedrijf langer duurt dan verwacht.

Yahoo zou afgelopen weekend allerlei opties doorgenomen hebben. Bijvoorbeeld een partnerschap met zoekmachinebedrijf Google om verder zelfstandig te blijven, al is de vraag of mededingingsautoriteiten dit zouden goedkeuren. Volgens The Times uit Groot-Brittannië zou Yahoo fusiegesprekken willen aanknopen met internetbedrijf AOL, iets wat het bedrijf volgens de krant al eerder heeft gedaan.

Meer over het bod op Yahoo staat op nrc.nl/economie