Yab Yum verkocht na afpersing Heuft

Theo Heuft, oprichter van de Amsterdamse seksclub Yab Yum, heeft gisteren in het tv-programma Reporter toegegeven dat hij werd afgeperst. Wegens de bedreigingen verkocht hij Yab Yum in 1999.

De bekende Amsterdamse seksclub ging onlangs dicht, nadat de gemeente een exploitatievergunning weigerde. Ze vermoedde dat de club in handen was van de Hells Angels en werd gebruikt voor criminele activiteiten.

Theo Heuft gaf geen details over de afpersing. Wel voerde Reporter de pleitnota op waarmee Amsterdam bij de rechter sluiting van Yab Yum afdwong. Volgens de gemeente werd Heuft afgeperst door de criminelen John Mieremet en Sam Klepper. Hij deed aangifte en weigerde te betalen.

In het programma zei Heuft gisteren dat hij de politie bij zijn aangifte vertelde niet te willen getuigen. Hij merkte niet dat daarop enig onderzoek volgde. Heuft verkocht zijn zaak vervolgens aan Henny Vittali, voor de „uitverkoopprijs” van 3,8 miljoen euro.

Volgens de gemeente was de zaak na de verkoop feitelijk in handen van de Hells Angels. Vittali stelde zijn zwager en prominent Hells Angel Harrie Stoeltie aan als beveiliger. De gemeente vermoedde dat Vittali een zetbaas van de Hells Angels was.

Stoeltie, bevriend met Heinekenontvoerder Holleeder, werd in de jaren negentig onder meer veroordeeld voor mishandeling. Ook was Stoeltie bevriend met Sam Klepper, die in 2000 werd geliquideerd. Klepper was toen aspirant-lid van de Hells Angels. Zijn begrafenisstoet werd door de motorclub begeleid.