Wilders’ filmpje heet ‘Fitna’

De ‘Koranfilm’ van PVV-leider Geert Wilders gaat Fitna heten. Het Arabische woord fitna betekent beproeving en „duidt op situaties waarin het geloof van moslims op de proef wordt gesteld”, zei Wilders zaterdag in Dagblad De Limburger. „Ik gebruik die term spiegelbeeldig: voor mij en onze westerse democratieën is de islam een beproeving.” Wilders wilde „per se een term die in de Koran voorkomt”. Hij maakt in het interview bekend hoelang de film gaat duren (vijftien minuten) en dat deze eindigt met een afbeelding van de profeet Mohammed. „Met die prent gebeurt iets. Ik zeg nog niet wat.” Het afbeelden van de profeet is voor moslims verboden. Ook haalt Wilders uit naar premier Balkenende: „Die spreekt al van een ‘crisis’ voordat hij iets heeft gezien.” Wilders hoopt dat Fitna in maart wordt uitgezonden op televisie. (NRC)