Weinig zicht van ouders op computerspel

Ouders hebben weinig zicht op de spelletjes die hun kinderen op de computer spelen. Zo denkt maar 17 procent van de ouders dat die spelletjes agressief zijn, tegen 34 procent van de kinderen zelf.

Slechts een op de vijf ouders bekijkt de leeftijdaanduiding voor de spelletjes die hun kinderen spelen. Ruim de helft van de ouders zegt dat ze eigenlijk meer over spelletjes zouden willen weten.

Dit blijkt uit vandaag gepresenteerde onderzoeken van Digibewust, een organisatie van overheid, belangenorganisaties en bedrijven als KPN, UPC en TNT, naar de invloed van computerspelletjes op het gezin. Vanavond debatteren politici en deskundigen erover in de Balie in Amsterdam. De onderzoekers ondervroegen 194 gezinnen over de spelletjes. Om een gemiddelde groep respondenten te krijgen hebben ze de gezinnen niet geworven via internet, maar via traditionele methoden.

Bijna eenderde van de kinderen besteedt meer dan vijf uur per week aan computerspelletjes. De ouders zijn daarvan op de hoogte. 27 procent van de kinderen vindt spelletjes verslavend, en nog eens 56 procent noemt ze „een beetje” verslavend. Ruim zestig procent van de ouders vindt niet dat hun kinderen te veel tijd besteden aan computerspelletjes.

Ouders zijn positiever over hun vermogen hun kinderen weg te sleuren bij een spelletje dan de kinderen: 47 procent van de ouders zegt dat hun kind meestal wel kan stoppen met gamen, terwijl maar 35 procent van de kinderen vindt dat dat zo is. Overigens speelt de helft van de ouders zelf ook computerspelletjes.

Kinderen sommen ook voordelen op van computerspelletjes: zij leren snel te reageren (53 procent), nieuwe oplossingen te verzinnen (48), krijgen er doorzettingsvermogen van (47) en leren samenwerken met andere spelers (20).

Morgen is de vijfde internationale Safer Internet Day, georganiseerd in opdracht van de Europese Commissie om ‘mediawijsheid’ en veilig gebruik van internet en mobiele telefoon te promoten.

Tips over computergebruik op weetwatzegamen.nl