Waarom zijn blikken en potten met groenten rond?

Of beter: waarom zijn ze alleen maar rond? Simon Terpstra vraagt zich af waarom de conservenblikken en glazen potten waarin groenten en fruit verkocht worden enkel die vorm hebben. „De kosten van vervoer zouden flink beperkt kunnen worden met vierkante blikken en potten”, denkt hij.

„Ronde potten en blikken worden voornamelijk gebruikt omdat ze een aantal voordelen hebben ten opzichte van andere vormen in het productieproces”, schrijft Corrine den Dekker van groenteproducent HAK in een e-mail. „Ze rollen makkelijk over de productielijnen, ze zijn eenvoudiger te beplakken met het etiket en bij sterilisatie wordt de hitte overal evenredig verdeeld waardoor dat proces minder tijd kost.”

Voor glazen potten komt daar nog bij dat er door de ronde hoeken minder kans is op glasbreuk. Het is dus vooral een kwestie van efficiency. Bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat het product goedkoper wordt.

Bij de Franse conservenfabrikant Bonduelle denken ze er iets anders over. Zij hebben namelijk wél vierkante glazen potten in hun Nederlandse assortiment. Onder het motto ‘Anders van buiten, anders van binnen’ leveren ze daarin groenten zoals schorseneren, haricots verts en lima tuinboontjes. Daarmee wil het bedrijf zich onderscheiden van de concurrent.

„Het grote voordeel van vierkante potten is dat ze ruimtebesparend zijn: er passen er meer van op een vierkante meter dan van de ronde variant”, vertelt Edo Stouten van Bonduelle. „Natuurlijk is het prettig als blikken over de band kunnen rollen, maar het is tegenwoordig ook niet zo moeilijk meer om een robot te maken die de vierkante potten optilt.”

En het is natuurlijk ook een beetje mode. In Nederland verkoopt Bonduelle op het moment nog geen vierkante blikken. Maar in Frankrijk zijn de casse grains een grote hit, dus Stouten verwacht dat ze hier binnenkort ook te koop zullen zijn.