VVD wil geld en zetels

Onno Hoes en Ivo Opstelten, de twee kandidaat-voorzitters van de VVD, hadden zaterdag hun eerste debat.

„Er valt wat te kiezen!” klonk het zaterdag opgewekt tijdens het eerste debat tussen Onno Hoes en Ivo Opstelten, de twee kandidaat-partijvoorzitters voor de VVD. Halverwege de ochtend bleek er tussen Brabander Hoes en Rotterdammer Opstelten maar één duidelijk verschil van mening te bestaan. Tot dan toe onderscheidden de twee zich voornamelijk in hun woordkeus.

Hoes was „met stomheid geslagen” toen fractievoorzitter Mark Rutte vorige maand aankondigde de beginselen van de partij te willen herschrijven. „Wie heeft daarom gevraagd?”, aldus Hoes op felle toon. Al stammen de huidige VVD-beginselen uit de jaren tachtig, wie „de vertaalslag” naar nu weet te maken kan er ook de immigratieproblematiek en files mee oplossen. Door het herschrijven onder leiding van Rutte en fractievoorzitter van de Eerste Kamer Uri Rosenthal wordt de VVD „van bovenop” herijkt, aldus Hoes, die er „nog steeds boos” van werd.

Opstelten daarentegen vond het herschrijven van de partijbeginselen „buitengewoon verstandig”. Volgens de Rotterdamse burgemeester moet de partij haar standpunten „aanscherpen” en zich duidelijker profileren op politiek gevoelige punten als immigratie en veiligheid. Want dat is wat jong Nederland wil: scherpere uitgangspunten.

Uiteraard vinden Opstelten en Hoes allebei dat de VVD snel weer verkiezingen moet winnen: niet pas in 2011, maar ook al in 2010 (gemeenteraadsverkiezingen) en 2009 (Europees parlement). In verkiezingstijd is het de taak van de voorzitter om de partijpolitici scherp te houden, en „op het fluitje te blazen als het niet goed gaat”, in de woorden van Opstelten. Hij noemde nog twee targets: ledengroei en het „spekken” van de partijkas. Hoes wil vooral de partij weer „vitaal krijgen”, dan „komen de leden en zetels vanzelf”.

Na het debat was er van die ene, felle tegenstelling niets meer te bespeuren en aten de twee gemoedelijk samen een broodje. De zestig aanwezige VVD-leden maakten het vooral voor Hoes een thuiswedstrijd. Hij treft Opstelten de komende weken nog zeven keer. Vanaf 12 maart kunnen ruim 36.000 VVD-leden per post, telefoon of internet stemmen; de uitslag wordt op 31 maart bekend.

    • Paul Vereijken