Voorlopig akkoord Hollywood-schrijvers

LOS ANGELES. De stakende Hollywood-schrijvers hebben intussen zaterdag een voorlopig akkoord bereikt met de filmproducenten. Vertegenwoordigers van 12.000 stakers legden het voorstel afgelopen weekeinde voor aan hun achterban. Als dit akkoord wordt goedgekeurd, zou dat snel het einde betekenen van de staking die Hollywood al ruim drie maanden in zijn greep houdt. Leden van de schrijversvakbond WGA zullen het voorstel in New York en Los Angeles bespreken. Volgens een e-mail die de onderhandelaars hun achterban hebben gestuurd, zou het voorstel van de studio`s ”de toekomst voor ons veiligstellen waarin internet de belangrijkste manier wordt waarop films worden gemaakt en verspreid”. Het grootste twistpunt tussen de filmproducenten en scenaristen was de vergoeding die de schrijvers kregen voor de distributie van titels per dvd en internet. Als het akkoord wordt geaccepteerd, kunnen de schrijvers per direct weer aan het werk gaan.