VN hebben in Soedan miljoenen verspild

De Verenigde Naties hebben tientallen miljoenen dollars verkwist bij vredesoperaties in Soedan. Dat heeft de Washington Post gisteren gemeld op basis van interne onderzoeksrapporten van de VN naar de financiële praktijken van internationale vredesmissies.

Het geld is onder meer uitgegeven aan pakhuizen en hotelkamers die nooit zijn gebruikt en voedselrantsoenen die werden gestolen of verspild. De VN „hadden niet de benodigde capaciteit en expertise voor de omvangrijke operaties” in Soedan, aldus de rapporten. Zo’n 10.000 VN-militairen zien sinds 2005 toe op de naleving van het vredesakkoord in Zuid-Soedan. De VN-Veiligheidsraad heeft daarna ook haar fiat gegeven aan een gezamenlijke vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie voor Darfur.

Jan Pronk die van 2004 tot 2006 speciaal afgezant voor de VN in Soedan was, is niet verrast door de rapporten. Hij wijt de problemen aan de gecentraliseerde bureaucratische opzet van de VN, waarbij alles via het hoofdkantoor in New York moest lopen. „Men weigerde te delegeren, terwijl wij op de grond iets moesten opbouwen. Veel zaken moesten internationaal worden aanbesteed. Voor je zover bent, ben je een jaar verder. Dan los je het zelf op, maar dat is niet volgens de regels van de accountants.”

Arabische milities, die gesteund worden door de Soedanese regering, hebben vrijdag een aanval uitgevoerd op drie dorpen in het westen van de regio Darfur. Daarbij vielen 200 doden. Het was het grootste offensief van de pro-regeringseenheden in maanden.