Tweede handelaar is weer vrijgelaten

De Franse justitie heeft de tweede handelaar die werd ondervraagd in de fraudezaak rond de Franse bank Société Générale vrijgelaten. De man werd zaterdag op vrije voeten gesteld omdat justitie geen bewijs vond dat hij had samengewerkt met Jérôme Kerviel, de hoofdverdachte in de grote fraude rond Société Générale.

De Franse bank kwam afgelopen maand terecht in de grootste fraudezaak ooit veroorzaakt door een handelaar. Kerviel speculeerde tegen de interne regels in met enorme bedragen op een stijging van diverse Europese beursindexen. Hij dekte zich – tegen de regels van de bank – niet in tegen deze risico’s en had voor tientallen miljarden euro’s aan posities uitstaan. Toen de bank hierachter kwam en de posities in enkele dagen verkocht, ontstond een verlies van 4,9 miljard euro.

Kerviel werd vorige week opnieuw gearresteerd omdat de Franse politie wilde voorkomen dat hij in contact zou treden met mogelijke handlangers. Kennelijk wordt niet langer gedacht dat de handelaar Moussa Bakir samenwerkte met Kerviel. Bakir werkt voor Newedge, voorheen bekend als Fimat, een effectenhuis dat deels in handen is van Société Générale en dat Kerviel gebruikte om een deel van zijn transacties af te wikkelen.

De tweede bank van Frankrijk begon vanmorgen met een claimemissie waarmee ze 5,5 miljard euro wil ophalen. De emissie is een direct gevolg van de fraudezaak en is nodig omdat de bank haar financiële positie moet versterken.

De emissie vindt plaats tegen een grote korting. De aandelen worden aangeboden tegen een koers van 47,50 euro per aandeel, 39 procent onder de slotkoers van vrijdag. De emissie zal voor een aandelenverwatering zorgen van circa 20 procent. De financiële markten hadden wel een fikse korting verwacht, maar de omvang ervan verbaasde analisten. „Dit laat zien dat er weinig vraag is in de markt naar de aandelen. Het is een zeer, zeer lage prijs”, zei een handelaar in Parijs vanmorgen tegen persbureau Reuters.

Het verkopen van aandelen van een bedrijf dat in moeilijkheden verkeert is doorgaans moeilijk. Effectenbeurzen wereldwijd zijn al enkele maanden in mineur. In Parijs daalde het aandeel Société Générale met 6 procent tot 73 euro.

Lees meer over de affaire bij Société Générale op nrc.nl/societe