Treinen en muziek

Foto Andreas Terlaak Gianmaria Testa, Utrecht 05-02-2008. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

,,Lang heb ik een dubbelleven geleid. Vijfentwintig jaar was ik stationschef, daarnaast schreef ik altijd liedjes op de gitaar. Sinds een jaar mag ik mij echt muzikant noemen, mijn stationsbaan heb ik opgegeven, de nachtdiensten werden me te zwaar. Of dat een juiste keuze was weet ik nog niet zeker. Mijn werk bij de treinen was simpel maar wel nuttig. Over het muzikantenberoep heb ik mijn twijfels. Het dient niets, daarom kan ik het gewoonweg niet als werk beschouwen.”

De Italiaanse zanger en componist Gianmaria Testa uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte heeft net als streekgenoot Paulo Conte een aangename ruis in zijn stem. Hij praat-zingt recht het hart in met poëtisch aandoende mijmeringen op zachte, romantische melodieën. Puttend uit stijlen als jazz, blues, tango en Italiaanse volksmuziek maakt Testa melancholische observaties op microniveau. De voormalige stationschef omarmt het gewone leven in zijn geboortestad Cuneo. In zijn teksten die meestal gaan over de liefde heeft hij oog voor detail. Op zijn laatste cd Da Quest Parte Del Mare is het immigrantenleven het leidmotief.

,,Het station leeft. Er gebeurt altijd wel wat. Ik heb het altijd als een inspiratiebron beschouwd. Het mooiste van de vertrekkende treinen zijn de gezichten van de achterblijvers. Ik observeerde hen graag. De scheidende minnaars, de familiebezoeken. De gezichten bij het afscheid waren kleine verhaaltjes van verdriet en blijdschap; ze voedden mijn fantasie.

,,Eigenlijk wilde ik altijd wel méé met de trein, maar ik ben toch eigenlijk meer een stilstaande reiziger. De beste reizen maak je in je hoofd. Het boek De Zwarte Heuvel van Bruce Chatwin over tweelingbroers die hun hele leven op dezelfde berg wonen raakte me. Opmerkelijk vond ik dat verhaal even intens als Chatwins reisverhalen. Je ziet dat de inhoud van het leven overal is te vinden. Het is een kwestie van goed luisteren en om je heen kijken.

,, Ik schrijf over mijn omgeving. Mijn liedjes zijn de soundtrack van minifilmpjes.. Bij het componeren hoor ik al bij de melodie woorden. Ik zoek erg naar de emotie in een liedje. Het beeld van een mooie vrouwkan me mijn gitaar doen pakken en de song komt als vanzelf. Graag neem ik op met jazzmusici - echte durfals in de muziek vind ik. Zij weten mijn muzikale emotie op te pakken en te transformeren tot iets nieuws.

,,Mijn songs worden op verre plaatsen goed ontvangen. Ik wandel door de deur die Paolo Conte opende in het buitenland. Hoe verder ik reis, hoe meer het me raakt dat publiek komt luisteren, er niets van verstaat maar wel begrijpt. Maar ik blijf altijd een wat gewone, onwennige man op het podium.

„Ik ben nu erg gefascineerd door het thema tijd. Een mens van honderd is oud in jaren. Omgerekend zijn het maar 36.000 dagen. Een openbaring! Je verwacht miljoenen dagen, toch? Een dergelijke observatie kan een thema kunnen zijn voor een nieuwe cd. Tja, of die komt? Ik teken per album een platencontract en leef verder erg van dag tot dag.”

Gianmaria Testa geeft 14 t/m 27/2 elf concerten. www.gianmariatesta.com