Toespraak in Turkse ogen niet erg radicaal

De uitspraken van Erdogan over assimilatie hebben als achtergrond de vrees voor het opgeven van identiteit. Maar hij is ook tegen Turkse getto's in Duitsland.

Wat bedoelde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan toen hij gisteren in Keulen zei dat ‘assimilatie’ een misdaad is tegen de menselijkheid? Wellicht was de de toespraak van de Turkse premier minder radicaal dan het leek.

Erdogan sprak in Duitsland wonende Turken toe en hij had zijn toespraak geheel op hen toegesneden. Zo onderstreepte hij dat deze Turken door hun harde werken Duitsland een grote dienst hadden bewezen.

Zijn opmerkingen over assimilatie moeten worden gezien tegen de achtergrond van de vrees van veel Turken in Duitsland dat de Duitse maatschappij van hen verlangt dat zij hun ‘Turkse identiteit’ volledig opgeven. Zo’n eis is volgens Erdogan een misdaad tegen de menselijkheid.

Maar de Turkse premier is bepaald geen voorstander van Turkse getto’s in Duitsland. In zijn toespraak spoorde hij de ‘Turkse’ jeugd in Duitsland aan om vooral deel uit te maken van de Duitse maatschappij en om vooral goed Duits te leren. En hij voegde daar aan toe dat zij ook goed Turks moeten spreken. In gesprekken met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, verklaarde Erdogan zich al voorstander van het oprichten van Turkse scholen en universiteiten in Duitsland.

De uitspraken van Erdogan over ‘assimilatie’ zijn nauwelijks opgepikt in de Turkse media. De reden is duidelijk: een overgrote meerderheid van de bevolking is het met Erdogan eens dat Turken, ook al zijn zij geboren in Duitsland, altijd Turken zullen blijven, hoe goed zij ook in de Duitse maatschappij zijn geïntegreerd.

Het gevoel dat ‘Duitse’ Turken ook Turken zijn, is de afgelopen weken in Turkije alleen maar sterker geworden. Dat heeft te maken met de brand in het appartementencomplex in Ludwigshafen waarbij een week geleden negen Turkse Duitsers, onder wie vijf kinderen, om het leven kwamen.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De Duitse autoriteiten sluiten een technisch defect noch brandstichting uit. Maar in Turkije wordt ervan uitgegaan dat de brand een racistische aanslag was en dat heeft de gemoederen hoog doen oplopen.

De reis van Erdogan naar Duitsland was daarom groot nieuws in Turkije. Maar het ging daarbij om de brand en zijn nasleep, niet om Erdogans ideeën over integratie en assimilatie.

    • Bernard Bouwman