Televisie Voorkeur

Vanavond is het eerste deel te zien van een nieuwe driedelige tv-bewerking uit van de roman Sense & sensibility van de Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817). De zussen Elinor en Marianne Dashwood blijven na het overlijden van hun vader achter zonder geld en met een onzekere toekomst. Als ze hun oude leventje willen voortzetten dan rest hun niets anders dan te trouwen. Ze hebben de keus uit een aantal mogelijke huwelijkskandidaten. Maar de twee zussen hebben beiden een volstrekt ander beeld van liefde en het huwelijk. Ned.2, 20.55-23.40u. scene uit de tv-serie Sense & Sensibility (2007) FOTO: NCRV NCRV

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over artsen in de jeugdgezondheidszorg die het werk nauwelijks meer aankunnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder deze beroepsgroep. Liefst 85 procent van de jeugdartsen is van mening dat ze door tijdsdruk de kinderen niet goed kunnen behandelen. Er zijn altijd problemen met doorverwijzen en een deel van het werk wordt uit noodzaak onbezoldigd gedaan. De jeugdartsen eisen dat het kabinet middelen ter beschikking stelt om weer ‘fatsoenlijk’ te kunnen werken. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Minister voor ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders keerde afgelopen weekend terug uit Soedan en Kenia. Met dit bezoek wilde hij de situatie ter plekke met eigen ogen bekijken. Verslag van zijn gesprek met voormalig VN-topman Kofi Anan en zijn bezoek aan de steden Naivasha en Eldoret die ernstig zijn getroffen door het geweld, en aan de grootste sloppenwijk van Nairobi, Kibera. Verder een reportage over de grenzen van de dierenliefde. Ook honden dragen tegenwoordig beugels en eten voedsel dat is klaargemaakt door speciale hondenbakkers. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nova. Verslag van de zogenoemde hiv-zaak in Groningen, waarbij homoseksuelen op seksparty’s werden gedrogeerd, misbruikt en geïnjecteerd met bloed dat met hiv besmet bleek. In de studio een gesprek met de advocaat van enkele slachtoffers. Verder aandacht voor Hirsi Ali die - in Parijs voor een steunbijeenkomst van Franse intellectuelen en politici - verklaarde dat zij hoopt op een Frans staatsburgerschap waardoor Parijs de kosten op zich kan nemen voor de bescherming van haar veiligheid. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Kassa 2. Verder onderzoek naar de betrouwbaarheid van investeringen in CO2-compensatiebossen en een discussie over een nieuw product: de Kombino: een visstick met spinazie. Volgens het Voedingscentrum is die combinatie - vis met spinazie ongezond, zelfs gevaarlijk. Ned.2, 19.25-19.55u.

Klootwijk aan zee: Surimi. Consumentenprogramma over vis. Surimi is dan wel van vis gemaakt, het is bij lange na geen vis meer. De helft bestaat uit eiwit van vissen, de rest is meel, smaakstof, water en kippeneieren. Zonder kippeneiwit geen surimi, het kippeneiwit is het plaksel dat de boel bij elkaar moet houden. En de tarwebloem zorgt dat het nergens meer naar smaakt. Herh. Ned.2, 19.55-20.25u.

Radar. Opnieuw aandacht voor pensioenen. Vorige week een aantal voorbeelden van mensen die niet gelukkig zijn met de ontwikkeling van hun pensioenverzekering bij ABN AMRO. De bank, die vorige week niet in de uitzending wilde reageren komt tekst en uitleg geven. Verder een test van antivries ruitensproeivloeistof. Met welk middel kunt u het beste uw sproeireservoir volgieten als u naar de Alpen vertrekt of werkt een zelfgemaakt huishoudmiddel net zo goed? Ned.1, 20.30-21.10u.

Panorama: No More Mandelas. Interview met de nieuwe Zuid-Afrikaanse president van de ANC, Jacob Zuma, die o.a. de vraag beantwoordt of hij geschikt is om het land van Mandela te leiden, dat wordt geplaagd door corruptie, geweld en aids. BBC1, 21.30-22.00u.

Verloren land. Serie zoektochten naar de familiegeschiedenis van een aantal interessante, bekende Vlamingen. De Gentse muzikant Gabriel Rios heeft zijn grootvader José Escribano Ortiz goed gekend; ze hadden een zeer warme band. Gabriel koestert een foto die tijdens de Tweede Wereldoorlog is genomen. Die toont zijn grootvader in een Amerikaans soldatenuniform voor een hotel in Brussel. Hoe kwam zijn grootvader hier terecht? Om dat uit te zoeken reist Gabriel in de voetsporen van zijn grootvader naar de States en Puerto Rico. België 2, Canvas, 21.40-22.00u.

documentaire

The twenties in colour: The wonderful world of Albert Kahn. Documentaireserie gebaseerd op oude foto's uit het archief van de Franse bankier en filantroop Albert Kahn. The ashes of the empire vertelt het verhaal van de nasleep van de oorlog in het Rijngebied in Duitsland en in Turkije aan het begin van de 20ste eeuw. BBC 2, 20.00-20.30u.

Document: Voor eeuwig de jouwe. Lasse en Ulla zijn al zeventig jaar een hartstochtelijk en onafscheidelijk echtpaar. Ulla's liefde voor haar man wordt zwaar op de proef gesteld als bij Lasse de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd. Ned.2, 21.00-21.50u.

Belga sport. Reportage over Jan Mulder en de invloed die zijn voetbalcarrière bij Anderlecht heeft gehad op zijn leven. België 2, Canvas, 22.10-23.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Marathonkampioene Lornah Kiplagat en haar echtgenoot Pieter Langerhorst praten over het boek Lornah Kiplagat, het meisje van de Nacht. Oud-prima ballerina Alexandra Radius blikt samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar terug op haar balletcarrière. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder de gasten minister voor Ontwikkelingszaken Bert Koenders. Hij vertelt over zijn ervaringen in Darfur en Kenia. De Nederlandse architect Erick Egeraat komt tekst en uitleg geven over de door hem ontworpen eilandengroep Federation Island die in de Zwarte Zee komt te liggen en gebruikt gaat worden voor de Olympische Spelen 2014 in het Russische Sotsji. Ned.1, 23.00-23.55u.