Staatsfonds China in zee met Flowers

Aan het begin van het Jaar van de Rat toont China aan dat het land ook behendig kan opereren. Zijn op banken gerichte sovereign wealth fund (staatsbeleggingsfonds) China Investment Corporation (CIC) heeft een hoop geld om in het buitenland te beleggen. Het sluizen van een bedrag van 4 miljard dollar (2,7 miljard euro) via de private-equityfirma van JC Flowers lijkt een slimme zet. Het biedt CIC een zekere politieke dekmantel voor zijn activiteiten en zal westerse regeringen geruststellen dat zijn motieven louter van financiële aard zijn.

CIC zal ongetwijfeld hopen op deze manier betere resultaten te kunnen boeken dan door het geld op eigen kracht te beleggen. CIC werd het lachertje van de financiële markten door zijn desastreuze belegging in bedrijvenopkoper Blackstone vorig jaar zomer. En zijn belegging in zakenbank Morgan Stanley in december lijkt ook al geen vliegende start te maken. Het inkopen van expertise moet CIC helpen daar verbetering in te brengen.

Maar ook al is de tactiek goed, het is de vraag of het fonds het juiste vehikel heeft gekozen. De reputatie van Flowers berust voornamelijk op zijn succesvolle sanering van de Japanse Shinsei-bank. Maar de beursgang van die bank dateert alweer van vijf jaar geleden. Flowers’ recente staat van dienst is minder indrukwekkend.

Het afgelopen jaar zijn zijn plannen om de Duitse HSH Norbank naar de beurs te brengen en de Nederlandse zakenbank NIBC te verkopen aan het IJslandse Kaupthing in rook opgegaan. Zijn overname van de in moeilijkheden verkerende Britse hypotheekbank Northern Rock mislukte, en zijn overname van de Amerikaanse bank Sallie Mae ging op het laatste moment niet door. Beleggers lijken aan zijn kundigheid te zijn gaan twijfelen. De bekendmaking van Flowers dat hij geïnteresseerd was in Friends Provident deed de koers van die Britse verzekeraar niet opveren. Op zijn eigen belang van 2,7 procent in Friends lijkt hij zelfs verlies te hebben geboekt. Flowers zal zijn best moeten doen om het vertrouwen dat CIC in hem heeft gesteld terug te betalen.

Mike Verdin

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.