Rechter Egypte erkent rechten christenen

De Egyptische justitie heeft zaterdag bepaald dat de staat het recht moet erkennen van christenen die zich bekeren tot de islam, maar van mening veranderen en weer christen worden. Tot nu toe hadden Egyptische rechtbanken de traditionele lezing van het islamitische recht gehandhaafd. Die verbiedt in zulke gevallen bekering van islam naar een andere religie, zonder rekening te houden met de oorspronkelijke religie van de bekeerling.

Het Egyptische recht is grotendeels seculier, maar persoonlijke zaken zoals bekering, erfrecht, huwelijk en scheiding vallen onder de religieuze wetten van de betreffende gemeenschap. De Egyptische bevolking is hoofdzakelijk moslim, maar een substantiële minderheid van 10 procent bestaat uit koptische christenen.

De Hoogste Administratieve Rechtbank wees zaterdag vonnis in de zaak van twaalf christenen die tot de islam waren bekeerd en toen weer christenen zijn geworden. De autoriteiten stonden toe dat de verandering van hun religieuze status op hun identiteitspapieren werd vermeld, maar weigerden tot nu toe om dit terug te veranderen. De rechtbank bepaalde dat de herbekering op de identiteitspapieren moet worden vermeld. „Dit is een overwinning voor de vrijheid van religie in Egypte. Het vonnis maakt de weg vrij voor honderden tot de islam bekeerde christenen, die zich niet meer tot het christendom konden bekeren”, zei mensenrechtenadvocaat Mamdouh Nakhla.

In Egypte kunnen christenen gemakkelijk moslim worden en velen doen dit om te kunnen scheiden, iets wat de conservatieve koptische kerk verbiedt. Velen bedenken zich echter of zeggen dat ze door ouders werden gedwongen en willen weer christen worden. (AP, Reuters)