Raad wil meer geld kunstinstellingen

De Raad voor Cultuur heeft er bij minister Plasterk (OCW, PvdA) opnieuw op aangedrongen meer geld beschikbaar te stellen voor de grotere kunstinstellingen.

Het gaat om instellingen die gaan vallen in de toekomstige basisinfrastructuur. Deze zullen voortaan hun subsidie van het rijk krijgen, en worden een keer in de vier jaar beoordeeld. Ze moeten daarbij wel aan zwaardere eisen voldoen dan de kunstinstellingen die door de fondsen worden beoordeeld.

Vooralsnog heeft de minister tussen de 75 en 85 miljoen euro voor de zogenoemde basisinfrastructuur uitgetrokken, maar dat is niet genoeg, schrijft de Raad voor Cultuur vandaag aan de bewindsman. „Met zijn nota ‘Kunst van Leven’ heeft de minister ambitieuze doelstellingen geformuleerd, maar vooralsnog vinden we in zijn prioriteiten een aantal van die ambities niet terug”, aldus Rob Berends, plaatsvervangend algemeen secretaris van de Raad voor Cultuur.

Met de oproep lost de Raad volgens eigen zeggen „een schot voor de boeg” op de brief die Plasterk vrijdag aan de Raad zal sturen. Daarin staat onder meer hoeveel geld er beschikbaar zal zijn.

Instellingen hebben gezamenlijk ruim twee keer zoveel subsidie aangevraagd als beschikbaar is. Dit bleek begin deze maand na sluiting van de aanvraagperiode. De 314 instellingen vroegen in totaal 181 miljoen euro aan. „Dat is op jaarbasis twee tot drie keer meer dan er beschikbaar zal zijn”, erkende het departement zelf al.