Oppositie Zimbabwe blijft verdeeld

Harare. De oppositieleider van Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 29 maart. Tsvangirai is daarmee de tweede uitdager van de autocratische president Robert Mugabe. Eerder al stelde Simba Makoni, oud-minister van Financiën, zich kandidaat. Makoni is afkomstig uit de partij van Mugabe, de ZANU-PF. Afgelopen week werd Makoni uit de partij gezet omdat hij kandideerde tegen Mugabe. Verwacht werd dat Tsvangirai de kandidatuur van Makoni zou steunen en dat de oppositie met één gezicht de verkiezingen in zou gaan. Maar Tsvangirai verklaarde toch mee te willen doen omdat Makoni volgens hem medeverantwoordelijk is voor de toestand in het land. ”Ik verwacht dat Makoni zal proberen om de dictatuur aan te passen en in het zadel te houden. Daar doe ik niet aan mee”, aldus Tsvangirai die in 2002 ook al tegenover Mugabe stond.