Ombudsman hekelt berichtgeving NOS

Rotterdam. De NOS had zich terughoudender moeten opstellen in de berichtgeving over de documentaire van Peter R. de Vries (SBS) over Joran van der Sloot. Dat stelt de NOS Ombudsman, Ton van Brussel.

Volgens Van Brussel heeft De Vries zijn bewering dat hij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway heeft opgelost, niet waargemaakt. Er is een verklaring die onder bizarre en omstreden omstandigheden is afgelegd, aldus de Ombudsman. Hij noemt `de burgerinfiltratie, de verborgen camera`s, urenlange autoritten en drugsgebruik`. ”De verklaring is afgelegd door een jongeman die door De Vries zelf veelvuldig een leugenaar is genoemd”, zegt de Ombudsman in zijn rapport. ”We weten nu hoe ver De Vries bereid is te gaan om publieke aandacht voor zijn werk te krijgen en dat Joran een verwarde jongen is.”

De reputatie van De Vries was volgens de Ombudsman onvoldoende om aan zijn verklaringen voorafgaand aan de uitzending zoveel waarde toe te kennen. Zijn cv bevat weliswaar hoogtepunten, zoals de Puttense moordzaak, ”maar ook dieptepunten als de aangekondigde, maar nooit gevonden oplossing van de moord op de Amerikaanse president Kennedy”, meent Van Brussel.