Noem één voetballer van Egypte

Het nationale voetbalelftal van Egypte heeft gisteravond de Afrika Cup gewonnen.

De titelhouder versloeg in Accra in de finale Kameroen met 1-0.

De spelers van Egypte vieren het enige doelpunt in de finale van de Afrika Cup tegen Kameroen, tien minuten voor tijd. Foto AFP Egypt's player celebrates their victory against Cameroon on February 10, 2008 in Accra stadium during their 2008 African Cup of Nations final match. Egypt won 1-0. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO AFP

Noem één voetballer uit het nationale elftal van Egypte.

Lastig, voor wie de Egyptische competitie niet volgt. Want maar weinig internationals verlaten hun land en nog minder van hen verlaten de Arabische regio voor een club in Europa. Herkenbaar is wel de Zuid-Amerikaanse speelstijl van de ploeg van bondscoach Hassan Shehata, met aantrekkelijk, snel combinatiespel. Egypte won er gisteravond in de Ghanese hoofdstad Accra na een finale tegen Kameroen (1-0) de Afrika Cup mee.

Egypte was in 1934 het eerste Afrikaanse land dat deelnam aan een wereldkampioenschap voetbal. De Farao’s wonnen de eerste twee edities van de Africa Cup of Nations (1957 en 1959), het Afrikaanse kampioenschap dat Egypte tot gisteren vijf keer zou winnen, een toernooirecord. Nog altijd spelen de meeste internationals hun volledige carrière in de goed georganiseerde nationale competitie.

Tekenend is dat recordinternational Hossam Hassan (170 caps, 80 doelpunten) in Europa de bescheiden clubs PAOK Saloniki en Neuchâtel Xamax diende. Bekendste voetballer buiten Afrika is Ahmed ‘Mido’ Hossam, die onder meer voor Ajax, AS Roma en Tottenham Hotspur speelde, maar vaak in opspraak kwam.

De pioniers van het Afrikaanse voetbal troffen gisteren in de finale Kameroen, een ploeg die meer tot de verbeelding spreekt in Europa. De West-Afrikaanse voetballers slaagden er in 1990 als eerste Afrikaanse land in de kwartfinales van een WK te bereiken. De Ontembare Leeuwen versloegen aan de hand van sterspeler Roger Milla in de voorrondes titelverdediger Argentinië en werden uitgeschakeld door Engeland.

Kameroen, dat de Afrika Cup vier keer won, was een van de landen die profiteerde van de groeiende aandacht voor het Afrikaanse voetbal in de jaren negentig. De nationale ploeg was voor het WK van 2002 lijdend voorwerp in een reclamecampagne van een groot sportmerk en internationals zoals Samuel Eto’o (Barcelona), Rigobert Song (Galatasaray) en Geremi (Newcastle United) slaagden bij Europese clubs.

Maar enkele gelouterde spelers bleken niet voldoende voor een zege in de Afrika Cup. De fysiek en technisch begaafde atleten van Kameroen, die in de groepsfase al met 4-2 van Egypte hadden verloren, hadden weer geen antwoord op het dwingende spel van de Noord-Afrikanen. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel tien minuten voor tijd. Recordinternational Rigobert Song blunderde, Egyptenaar Mohamed Aboutrika profiteerde. De 1-0 bleek voldoende voor de zesde Afrika Cup van Egypte, het eerste land dat het Afrikaanse kampioenschap twee keer op rij won.

Maar Egypte kijkt verder dan de dominantie op het eigen continent. De nationale ploeg wist pas twee keer door de Afrikaanse kwalificatie voor het wereldkampioenschap te komen. Zowel in het debuutjaar 1934 als in 1990, toen de ploeg het Nederlands elftal op 1-1 wist te houden, werd Egypte uitgeschakeld in de groepsfase. Binnenkort begint de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika, waar doelpuntenmaker Aboutrika na afloop voor de tv-camera’s al aan dacht. „Dit is een van de mooiste dagen uit mijn leven. Maar nu moeten we zorgen dat we deze vorm vasthouden.”

Gastland Ghana wist bij de Afrika Cup de derde plaats te behalen. In de ‘troostfinale’ versloeg de ploeg zaterdag Ivoorkust met 4-2.