Minister VS vraagt steun van Europees publiek

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft de Europese bevolking om meer steun gevraagd voor de oorlog in Afghanistan. Veel Europeanen beseffen volgens Gates onvoldoende hoe ernstig het gewelddadige islamitisch extremisme in Afghanistan en elders de veiligheid van Europa bedreigt.

De afgelopen weken had hij zijn Europese NAVO-bondgenoten al aangespoord om meer troepen te leveren voor het onrustige zuiden van Afghanistan. Maar gisteren richtte Gates zich over de hoofden van de Europese politieke leiders heen tot de publieke opinie in hun landen.

„Hoewel de regeringen van bijna alle bondgenoten het belang erkennen van de missie in Afghanistan, is de steun van het Europese publiek zwak”, aldus Gates op een conferentie in München, waar ministers van Defensie, diplomaten en defensiedeskundigen bijeen waren. De aanslagen van 11 september 2001 hebben de Amerikanen de ogen geopend, zei hij. Maar veel Europeanen betwijfelen of de missie van de NAVO in Afghanistan wel de levens van hun zoons en dochters waard is.

Gates herinnerde aan de aanslagen in Madrid en Londen, en „kleinere aanslagen in Istanbul, Amsterdam, Parijs en Glasgow”. Ook somde hij een reeks verijdelde aanslagen op: van de samenzwering om gelijktijdig een aantal vliegtuigen boven de Atlantische Oceaan te laten neerstorten, tot plannen voor aanslagen op het openbaar vervoer in verschillende Europese steden. „Stel je even voor dat moslimterroristen erin geslaagd zouden zijn om jullie hoofdsteden op dezelfde schaal te treffen als ze New York hebben getroffen.”

Gates benadrukte dat hij zich „niet aan bangmakerij te buiten wil gaan”. Maar de vraag dringt zich op, zei hij, wat er zou gebeuren als de extremisten zegevieren in Irak of Afghanistan. „Of wat als ze erin slagen de regering van Pakistan omver te werpen? Of de regering van een belangrijk land in het Midden-Oosten? Over de hele wereld zouden geweld en terrorisme snel toenemen.”

De beste kans om het gewelddadige extremisme hard te treffen, zei hij, heeft de NAVO in Afghanistan. „Net zoals de leegheid van het communisme werd blootgelegd door de ineenstorting van de Sovjet-Unie, zo zou succes in Afghanistan, en Irak, een beslissende slag toebrengen aan wat sommige commentatoren Al-Qaedaïsme noemen.”