Liefde & Eten

Hoe weet je dat iemand verliefd op je is? Dat moet je mij eigenlijk niet vragen. Ik ben meestal de laatste die zoiets in de gaten heeft. Vroeger deelde mijn vader rugnummers uit aan de jongens die ik mee uit school nam. Dan zei ik: „Doe effe normaal, pap, we zijn gewoon vrienden”, en dan lachte hij zo’n lachje dat vaders lachen als het over het kalverliefdesleven van hun puberdochters gaat.

Afijn. De Uit en Thuispagina’s zijn deze hele week gewijd aan Valentijnsdag en vandaag in het bijzonder aan bovenstaande vraag. Ik kan mij dus niet langer op jeugdige onschuld beroepen. En ik moet ook eerlijk toegeven, de laatste jaren ben ik iets minder naïef geworden in dit soort zaken. Uit ervaring weet ik nu dat ik moet gaan opletten zodra een manspersoon voor me wil gaan koken.

Zo herinner ik me een heel aardige student medicijnen met wie ik in een of andere culturele commissie zat. Er moest een jaarverslag worden gemaakt en als ik nu om een uur of zeven langskwam, zou hij wel wat te eten maken. Zelden at ik zo’n complete en smakelijke Indische rijsttafel – ik kan die zalige telor belado nog proeven. Maar hoewel die jongen zeker twee dagen in de keuken moet hebben gestaan was ik om half tien, het eten op en jaarverslag af, weer weg. Dat hij meer voor mij voelde dan een gemiddelde secretaris voor zijn voorzitter werd me pas duidelijk toen hij weken later met vijfhonderd ballonnen voor mijn deur stond. Ai.

Morgen meer over de relatie tussen liefde en eten, maar dan over de situatie waarin de liefde wel beantwoord wordt. Vandaag maak ik eieren in kruidige saus, telor belado.

Voor 2 personen:

4 eieren

1 flinke rode ui

2 teentjes knoflook

3 tot 4 rode chilipepers

2 theelepels tomatenpuree

½ theelepel geelwortelpoeder

2 eetlepels arachideolie

1 limoen, in partjes

Kook de eieren in een minuut of acht hard. Laat ze schrikken en pel ze. Pel ui en knoflook en hak ze grof. Hak de chilipepers in grove stukken. Pureer de ui, knoflook en chilipeper (inclusief zaadjes) samen met een snuf zout in een vijzel of in een elektrisch kruidenmolentje. Voeg zodra je een fijne pasta hebt de tomatenpuree en geelwortel toe. Verhit een wok op hoog vuur en schenk de olie erin. Fruit hierin de boemboe twee minuten. Voeg de eieren toe en bak ze een minuut mee.

Schenk 50 ml water in de pan, draai het vuur laag en haal de eieren eruit. Snijd de eieren doormidden en leg ze met het snijvlak onder weer in de saus. Proef en maak op smaak met zout en limoensap. Geef er de rest van de limoen, witte of gele rijst en een zoetzure komkommersalade bij.

Wat kook jij voor degene op wie je verliefd bent? Vertel erover op www.nrcnext/koken