Levend Obama

’tIs dat-ie het zelf ook heeft aangeroerd: „Beschoten worden, dat is de minst aantrekkelijke optie.” Dus praten mag. En naarmate Barack Obama verder doorstoot in de richting van het centrum van de macht zijn er steeds meer Amerikanen die er net zo over denken. Begin januari belandde ‘assassinate obama’ zelfs in de top-100-hitparade van Google-zoektermen. En nu Doris Lessing er al over begint…

Het internet is een wilde plek. Er zijn types die overtuigd zijn dat Rednecks, white supremacists, moslimactivisten, Halliburton of Blackwater – wie niet – hun wapens al hebben doorgeladen.

Feit is dat Obama sinds vorig jaar mei door de Amerikaanse geheime dienst wordt beschermd, een maatregel die na zijn overwinning in Iowa is opgevoerd. Feit is ook dat de Verenigde Staten geen bijzonder goede reputatie hebben op het gebied van de beveiliging van inspirerende publieksfiguren. Volgens sombere commentatoren was dat een reden voor het vroegtijdig afhaken van Colin Powell tijdens de presidentsverkiezingen in 2000.

Het is een kwestie die het Democratisch kamp weldegelijk beroert – niet om redenen van veiligheid, maar uit politieke overwegingen – want angst kost Obama stemmen. Sommige Obama-fans zouden niet kiezen voor hun man om te voorkomen dat hij, eufemistisch gezegd, voor de toekomst verloren gaat. „Ze willen hem beschermen opdat hij langer van zich kan doen spreken, en werkelijk verschil kan maken”, zegt een Democratische afgevaardigde uit South Carolina. De relativerende opmerking van echtgenoot Michelle Obama, dat een zwarte medeburger onder vuur kan komen te liggen „als hij zijn auto tankt”, zal weinig weifelaars hebben gerustgesteld.

De eeuwige angst.

Maar „het gaat niet alleen over angst” zegt dezelfde Michelle. „Het gaat ook over liefde. Ik weet dat mensen ons en zichzelf willen wapenen tegen teleurstelling en mislukking, en tegen de mogelijkheid opnieuw in de steek gelaten te worden – niet door ons, maar door de wereld zoals die is. Een wereld waar we bang voor zijn, is misschien niet klaar voor een beschaafd mens als Barack.”

Journalist en filmmaker, oud-correspondent van NRC Handelsblad in China.

    • Floris-Jan van Luyn