Leuk! Ontdek wie verliefd op je is

Nog 3 nachtjes slapen en het is Valentijnsdag.

In drie stappen kun je er achter komen van wie je een kaartje mag verwachten.

De tijd dat je op het schoolplein drie proefverkeringen nam en na twee weken besloot met wie je verder ging, is voorbij. Na een bepaalde leeftijd moet verliefdheid opeens heimelijk. En dus zitten er donderdag weer velen met spanning te wachten op het klepperen van de brievenbus.

Om dit ongemakkelijke gevoel enigszins te reduceren kunnen we vast bedenken of we een valentijnskaartje mogen verwachten. Niet eenvoudig, want al zwaait de ander nog zo hard, als het op verliefdheid aankomt is de mens, en zeker de man, een meer dan waardeloze signalenlezer. Zonde, zeker in bepaalde gevallen. Volg daarom dit stappenplan en ontmasker je aanbidder(s).

Stap 1. Wie gedraagt zich vreemd?

Eten en nageslacht zijn de enige zaken die er in het leven echt toe doen. Dus beloont de natuur deze activiteiten door de aanmaak van dopamine in de hersenen. Hetzelfde gebeurt volgens Focko Rommerts, gepensioneerd biochemicus aan het Erasmus Medisch Centrum, bij verliefdheid. „Uit onderzoek blijkt dat de hersenactiviteit van verliefden in dezelfde gebieden toeneemt als die bij drugsgebruik.” Tegelijkertijd daalt de breinactiviteit in het centrum voor angstgevoelens, waardoor verliefden zich minder geremd voelen. Rommerts: „Dat gaat ten kost van de realiteitszin: de bekende roze bril.” Let dus in je omgeving op mensen die vrolijker zijn dan normaal en zich ongeremd, roekeloos gedragen.

Ook stress, weinig eten en slecht slapen kunnen duiden op verliefdheid. Het adrenalinepeil schiet omhoog. En omdat adrenaline het hart sneller laat kloppen en de doorbloeding van de spieren stimuleert in situaties waarin het lichaam doorgaans moet vluchten of vechten, gaan verliefden volgens Rommerts blozen en meer zweten. De energie gaat vooral naar de spieren, de spijsvertering stopt. „Dat zijn de vlinders in de buik”, aldus Rommerts. „Feitelijk is het dezelfde stressreactie als wanneer je een pistool op iemand gericht houdt. Maar nu is het pistool voor de ander jouw leuke gezicht.”

Stap 2. Is hij/zij verliefd op jóu?

Nu is het zaak erachter te komen of de persoon in kwestie verliefd is op jóu. Ensceneer daartoe een ontmoeting zodat je zijn of haar lichaamstaal kunt analyseren. Oogcontact is volgens seksuologe Carolien Roodvoets nog altijd het voornaamste kenmerk dat op verliefdheid kan duiden. „Let vooral op iemand die je frequenter en wat langer aankijkt dan normaal.” Andere signalen? Spiegelen: dat is bijvoorbeeld tegelijk een pilsje naar de mond brengen. En: kleine aanrakingen. Ook gaat een verliefde graag dichter bij je staan dan gebruikelijk. Tijdens het gesprek zal de verliefde graag de nadruk leggen op jullie overeenkomsten. Roodvoets: „Dus niet: ‘jij doet dit op je brood. Oh, daar moet ik niets van hebben’. Maar: ‘goh, dat smeer ik er nou ook altijd op’.”

Stap 3. Weet je het zeker?

We kunnen ons nog altijd flink vergissen. Bedenk daarom eerst of je zelf geen roze bril draagt: je waarnemingen zijn dan minder betrouwbaar. En de verliefdheid van verlegen mensen is moeilijk te ontdekken. Contact zullen ze mogelijk juist proberen te vermijden. Er zijn, volgens Roodvoets, zelfs mensen die verliefdheid háten: uit angst de controle over het leven te verliezen. Bovendien bestaat altijd de kans dat de ander de verliefdheid zal faken. Deze persoon voldoet wel aan alle gedragskenmerken, maar wil stiekem tóch alleen maar met je naar bed. Meer niet. De ontmaskering van deze mensen vergt extra inspanning.

    • Freek Schravesande