Leger VS: doodstraf voor zes man 9/11

Amerikaanse militaire aanklagers zullen tegen zes mannen die vastzitten op Guantánamo Bay de doodstraf eisen wegens hun veronderstelde betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times vandaag op basis van regeringsfunctionarissen.

Onder de zes is het zelfverklaarde brein achter ‘9/11’, het Al-Qaeda-kopstuk Khalid Sheikh Mohammed. Ook worden de namen genoemd van onder anderen Mohammed al-Qahtani (die volgens aanklagers de 20ste kaper zou hebben moeten zijn, maar wiens inreisvisum een maand voor de aanslagen werd geweigerd) en Ramzi Binalshibh, die als intermediair zou zijn opgetreden tussen de kapers en de Al-Qaeda-top.

Naar verwachting deze week begint een nieuwe ronde van militaire processen tegen enkele van de 275 personen die nog worden vastgehouden op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay in Cuba. Dit nadat de Amerikaanse regering door een uitspraak van het federale Hooggerechtshof in 2006 werd gedwongen haar oorspronkelijke systeem van militaire rechtspraak te vervangen door een systeem dat wel geschraagd wordt door wetgeving van het Congres.

Volgens een Pentagon-functionaris zal de doodstraf worden geëist omdat „als er één zaak is die [deze straf] rechtvaardigt, dan is het wel voor de personen die deel hadden in een misdaad van deze omvang”.

Volgens advocaten zou een eventueel doodvonnis nog getoetst moeten worden door civiele rechters. Bovendien heeft het Amerikaanse leger vorig jaar gemeld dat het zal onderzoeken of gevangenen op Guantánamo hun detentie voor een federale rechter in de VS mogen aanvechten.

Mochten de beschuldigden daadwerkelijk de doodstraf krijgen, dan is het voor het eerst sinds 1961 dat het leger een executie zal uitvoeren. De methode die het hiervoor zou gebruiken is het toedienen van een dodelijke injectie. Het leger liet eerder weten dat hiervoor op de marinebasis zelf geen faciliteiten aanwezig zijn.