Kosovo-Serviërs willen ‘aparte territoriale entiteit’ afdwingen

De Kosovo-Serviërs vormen komende zondag, als naar verwachting de Kosovo-Albanezen de onafhankelijkheid van Kosovo uitroepen, in het noordelijke gebied een ‘Servische Assemblee’.

Die assemblee, een soort parlement, moet de stoot geven tot „de schepping van een aparte politieke en territoriale Servische entiteit met speciale banden met Servië”. Die entiteit is het gebied rond Mitrovica, dat grenst aan Servië. Het is het enige stukje Kosovo waar Servië de dienst uitmaakt.

Dat meldde vandaag het Kosovaarse blad Zeri. Het nieuws sluit aan bij uitlatingen van de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, die zaterdag zei dat Servië zal proberen de controle te houden over het gebied dat bewoond wordt door Kosovo-Serviërs. Hij zei dat alle Serviërs die nu in Kosovo wonen er moeten blijven wonen „als burgers van Servië”.

Een van de leiders van de Kosovo-Serviërs, Milan Ivanovic, zei zaterdag dat de Kosovo-Albanezen de onafhankelijkheid van Kosovo „alleen maar met geweld kunnen opleggen”. Als de vredesmacht KFOR niet in staat is de Serviërs tegen dat geweld te beschermen „heeft Servië het recht de integriteit van zijn grondgebied en zijn bevolking te verdedigen”, zo stelde Ivanovic.

In en rond Mitrovica wonen rond 80.000 Serviërs. 60.000 andere Serviërs wonen in enclaves elders in Kosovo. Algemeen wordt gevreesd dat de laatste groep massaal naar Mitrovica en naar Servië zal trekken als Kosovo zich onafhankelijk verklaart. De Servische regering verzorgt sinds 1999, toen Kosovo onder VN-bestuur werd geplaatst, het onderwijs, de gezondheidszorg en de administratie in de regio rond Mitrovica.

Over een verdeling van Kosovo wordt al maandenlang in diplomatieke kringen gespeculeerd. De Europese Unie heeft zich daar altijd tegen gekeerd, omdat een verdeling van Kosovo zou neerkomen op (meewerken aan) etnische zuivering. Ook Servië heeft zich altijd sterk tegen een verdeling verzet, omdat het impliciet zijn aanspraken op het grootste deel van Kosovo zou opgeven als het zou instemmen met inlijving van een deel van Kosovo bij Servië.

Het is echter goed mogelijk dat Belgrado wel met een verdeling van Kosovo instemt als de Kosovo-Albanezen eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen en een groot deel van de internationale gemeenschap die erkent.

De Kosovo-Albanezen hebben zich altijd scherp uitgesproken tegen een verdeling van hun grondgebied. (VIP, AP)