Koper meldt zich voor failliet EAIG

Vastgoedbelegger Homburg Participaties wil het vastgoedmanagement van de failliete Euro American Investors Group (EAIG) overnemen. Directeur Richard Homburg zegt op die manier „totale chaos” te willen voorkomen. „Voor ons is het niets anders dan 25 maatschapjes erbij, op de 160 die we al hebben.”

Homburg kent de kwaliteit van de beleggingen van EAIG – met name in woningen en grond in de VS – niet precies, maar hij ziet het „helemaal niet zo zwart in”. Zo gelooft hij niet dat de slechte Amerikaanse huizenmarkt EAIG de das om heeft gedaan. „De huursector in de VS trekt enorm aan en EAIG had veel huurprojecten.”

EAIG beheerde zo’n 100 miljoen euro van 1.400 beleggers. Afgelopen woensdag werd EAIG failliet verklaard. De investeringen van beleggers bij EAIG zijn in aparte juridische eenheden ondergebracht, die ondanks het faillissement gewoon blijven bestaan. EAIG deed alleen het beheer van deze vastgoedfondsen. De curator van EAIG adviseerde de beleggers, die nog altijd eigenaar zijn van de vastgoedfondsen, afgelopen vrijdag al om een stichting op te richten die het beheer van de fondsen kan regelen. Zij zouden hiervoor ook een bedrijf in de arm kunnen nemen.

    • Olmo Linthorst