Kaapstad en Dubai uit, altijd lastig

De competitiewedstrijd voor de Premier League Liverpool-Everton wordt op zaterdag 15 januari 2011 in Kaapstad gespeeld. Op dezelfde dag wordt in Los Angeles Chelsea-Derby County gespeeld, terwijl in Dubai Arsenal tegen Leeds aantreedt, in Shanghai Manchester United tegen West Bromwich Albion en in Bangkok Manchester City tegen Wolverhampton Wanderers.

Als het aan de Engelse clubs ligt zal dat echt gebeuren. Alle twintig staan ze achter de serieuze plannen van de Premier League. Domweg omdat ze geld ruiken. Als het niet in Engeland kan worden verdiend, dan maar in álle vijf werelddelen. Daar waar de verkoop van tv-reportages, shirtjes en andere clubartikelen al hoog is, daar valt het geld uit de hemel.

En de clubs gaan er niet voor de lol heen. Ze gaan er voetballen voor de punten, voor het kampioenschap. Het plan is om in een januari-weekeinde (een op zaterdag, een op zondag) tien wedstrijden aan de andere kant van de wereld te spelen. Even met het vliegtuig naar Sjanghai, om er na twaalf uur vliegen om zeven uur ’s avonds (elf uur ’s ochtends Engelse tijd) te voetballen; en weer 12 uur terug.

Het idee ontstond toen in oktober op Wembley in Londen het American Football-duel New York Giants - Miami Dolphins werd gespeeld. Engelsen bleken zowaar belangstelling te hebben voor American Football. Maar getuige de negatieve reacties van supporters ligt het bij voetbal anders. De Chinese, Japanse, Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse en Arabische fans verheugen zich er wél op. Maar wie betaalt de reis van de supporters die nu elke zaterdag met duizenden naar hun eigen stadion komen? Wie gaan er nu nog mee? Het is natuurlijk wel op tv. Met z’n allen ’s ochtends in de pub voor een groot scherm, met een pint bij de hand. De Engelse fans raken steeds verder van hún voetbal. Zoals in Liverpool en Manchester al blijkt uit protesten tegen Amerikaanse eigenaren. Nog even en er komt geen Engelsman nog naar een wedstrijd. Is dat erg? Ach nee, er is genoeg voetbal op tv.

Guus van Holland