Judoka’s Huizinga en Houkes naar Peking

De Nederlandse judoka’s Ruben Houkes (-60 kg) en Mark Huizinga (-90 kg) hebben gisteren bij de Super World Cup in Parijs hun deelname aan de Olympische Spelen in Peking veiliggesteld. Wereldkampioen Houkes won de bronzen medaille. Ook Huizinga bereikte de partij om het brons, maar wilde zich sparen. Ook Dex Elmont (-66 kg) won een bronzen medaille en kan een olympisch startbewijs nauwelijks nog ontgaan.

Voor Huizinga wordt het zijn vierde olympische deelname, na drie keer een medaille te hebben gehaald. In Atlanta (1996) en Athene (2004) behaalde hij de bronzen medaille, in Sydney (2000) werd hij olympisch kampioen. „Ik ga weer voor een plak”, zei Huizinga na afloop. „Want dat is nog geen enkele judoka gelukt.”

Houkes moest diep gaan voor zijn kwalificatie. De lichtgewicht werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Israëliër Yekutil Gal en verloor bij de beslissende worp even het bewustzijn. „Ik heb er flink last van gehad”, zei hij. Houkes bereikte wel de herkansing. Na drie zeges was hij verzekerd van de zevende plaats, voldoende voor ‘olympisch’ vormbehoud. „Toen viel alle last van mijn schouders”, zei Houkes. „Daarna ging ik in een ‘flow’ door.” Het leverde hem brons op.

Ook Dex Elmont eindigde als derde via de herkansing. De jongste van twee judobroers heeft zoveel punten op de olympische ranking dat hij zelf niet meer twijfelt. „Al breek ik mijn been en kan ik geen toernooi meer judoën, dan nog kunnen ze me niet meer inhalen”, zei Elmont.

In de gewichtsklasse boven 100 kilogram ontstond een interessante strijd om één Nederlands startbewijs tussen Dennis van der Geest en Grim Vuijsters. De twee zwaargewichten troffen elkaar in de strijd om de bronzen medaille, die werd gewonnen door Vuijsters. Van der Geest maakte zich geen zorgen. „Voor Vuijsters is dit een hoogtepunt uit zijn carrière”, zei Van der Geest. „Voor mij is dit slechts een vervelend akkefietje.”

De Nederlandse vrouwen behaalden geen medailles. Vooral de snelle uitschakeling van Deborah Gravenstijn (-57 kg) was pijnlijk. Alleen Elisabeth Willeboordse en Edith Bosh zijn al zeker van deelname in augustus in China. (ANP)