Judoka’s Houkes en Huizinga naar Peking

De Nederlandse judoka’s Ruben Houkes (-60 kg) en Mark Huizinga (-90 kg) hebben gisteren bij de Super World Cup in Parijs hun deelname aan de Olympische Spelen in Peking veiliggesteld. Wereldkampioen Houkes toonde sportkoepel NOC*NSF vormbehoud met de bronzen medaille. Ook Huizinga bereikte de partij om het brons, maar wilde zich sparen. Dex Elmont (-66 kg) won een bronzen medaille en kan een olympisch startbewijs nauwelijks nog ontgaan.

Voor Huizinga wordt het zijn vierde olympische deelname, na drie keer een medaille te hebben gehaald. In Atlanta (1996) en Athene (2004) behaalde hij de bronzen medaille, in Sydney (2000) werd hij olympisch kampioen. „Ik ga weer voor een plak”, zei Huizinga na afloop. „Want dat is nog geen enkele judoka gelukt.”

Houkes moest diep gaan voor zijn kwalificatie. De lichtgewicht werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Israëliër Yekutil Gal en verloor bij de beslissende worp even het bewustzijn. „Ik heb er flink last van gehad”, zei hij. Houkes bereikte wel de herkansing omdat Gal verder in het toernooi geraakte. Na drie zeges was hij verzekerd van de zevende plaats, voldoende voor ‘olympisch’ vormbehoud. „Toen viel alle last van mijn schouders”, zei Houkes. „Daarna ging ik in een ‘flow’ door.” Het leverde hem de bronzen medaille op.

Ook Dex Elmont eindigde als derde via de herkansing. De jongste van twee judobroers heeft zo veel punten op de olympische ranking dat hij zelf niet meer twijfelt. „Al breek ik mijn been en kan ik geen toernooi meer judoën, dan nog kunnen ze me niet meer inhalen”, zei Elmont.

In de gewichtsklasse boven 100 kilogram ontstond een interessante strijd om één Nederlands startbewijs tussen Dennis van der Geest en zijn concurrent Grim Vuijsters. De twee zwaargewichten troffen elkaar in de strijd om de bronzen medaille, die werd gewonnen door Vuijsters. Van der Geest maakte zich geen zorgen. „Voor Vuijsters is dit een hoogtepunt uit zijn carrière”, zei Van der Geest. „Voor mij is dit slechts een vervelend akkefietje.”

De Nederlandse vrouwen behaalden geen medailles in Parijs. Vooral de snelle uitschakeling van Deborah Gravenstijn (-57 kg) was pijnlijk. De judoka heeft slechts een kleine kans om de Olympische Spelen te bereiken. Claudia Zwiers (-78 kg) was nog het dichtst bij een medaille. Zij verloor in de partij om het brons van de Française Stephanie Possamai. Bij de vrouwen zijn tot nu toe alleen Elisabeth Willeboordse en Edith Bosh zeker van deelname in augustus in China. (ANP)