Jubeljaar in Lourdes

Foto Martin Roemers France, Lourdes 2008 Portrait of Joseph Ratzinger, Pope Benedict XVI Frankrijk, Lourdes, Bedevaartsoord Lourdes. Pelgrim, Pelgrims, Pelgrimage, Bedevaart, Kerk, Religie, Geloof, Christen, Christelijk, Rooms Katholiek, Rooms-katholiek, Geloven, Portret, Portretten, Europa, paus France, Lourdes, Pilgrim, Pilgrims, France, Lourdes, Pilgrimage, Church, Religion, Faith, Christian, Roman Catholic, Catholic, Portrait, Portraits, People, Europe, EU Frankreich, Lourdes, Wallfahrtsort Lourdes. Kirche, Wallfahrer, Wallfahrt, Mensch, Menschen, Mann, Frau, Europa, EU, Pilger, Pilgerfahrt, Religion, Glauben, Katholisch, Portraet, Papst Photo: Martin Roemers Roemers, Martin

Vandaag is het precies honderdvijftig jaar geleden dat in Lourdes, in de Franse Pyreneeën, de Heilige Maagd Maria in een grot verscheen aan de veertienjarige molenaarsdochter Bernadette Soubirous. Maria kwam daarna nog zeventien keer langs, de laatste keer was op 16 juli 1858. De openbaringen vonden weerklank tot ver buiten de landsgrenzen. Al decennialang komen, naast ‘gewone’ toeristen, vele pelgrims, zieken en gehandicapten naar Lourdes in de hoop genezen te worden van een of meerdere kwalen.

Vorig jaar kwamen er zes miljoen bezoekers, dit jaar worden er acht miljoen verwacht. Ze maken bijna allemaal de tocht naar het Mariabeeld in de grot, dat herinnert aan de verschijningen.

Na Parijs is Lourdes de grootste toeristenattractie van Frankrijk. Het dorpje van 16.000 inwoners heeft bijna 240 hotels (29.000 bedden), een accommodatie voor ruim 1.300 zieke en gehandicapte pelgrims, en nog eens talloze campings, appartementen, B&B’s en kloosters. Lourdes is het hele jaar 24 uur per dag open. In dit ‘Jubeljaar’, dat van 8 december 2007 tot 8 december 2008 loopt, zijn er allerlei feestelijkheden gepland. Maar voor wie vandaag langs wil komen; niet doen. In de winterperiode (tot 23 maart), zo meldt de website, wordt de pelgrims van het Jubeljaar een ‘minimumprogramma’ aangeboden.

Lees alles over het bedevaartsoord: www.lourdes2008.com