Irak: ‘evaluatie nodig’

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft vandaag voor het eerst zijn steun uitgesproken voor een korte pauze in de vermindering van het aantal Amerikaanse militairen in Irak als in juli vijf Amerikaanse brigades zijn teruggetrokken. Hij zei dat „de notie van een korte periode van consolidatie en evaluatie waarschijnlijk zin heeft”. Hoe lang die periode zou moeten duren zei Gates niet; daarover wordt volgens hem nog nagedacht.

Vorig jaar stuurde president Bush 30.000 man extra naar Irak. Volgens de Amerikanen heeft die extra troepenzending bijgedragen tot meer veiligheid in Irak. Als de vijf brigades in juli zijn teruggetrokken – één van de vijf heeft Irak inmiddels verlaten – zal het aantal Amerikaanse militairen 130.000 man bedragen, evenveel als voor de troepenversterking van vorig jaar.

Gates, die vandaag een Amerikaanse basis in Irak bezocht, zei dat Al-Qaeda in Irak is verslagen, al is de toestand nog steeds „fragiel”. (Reuters)