‘Ik leef al maanden als een monnik’

Met een vijfde plaats in Lissabon zette schermer Bas Verwijlen een belangrijke stap richting ‘Peking’.

Bas Verwijlen (24) heeft gisteren bij de wereldbekerwedstrijd in Lissabon een belangrijke stap gezet richting de Olympische Spelen. De degenschermer eindigde als vijfde en verdiende daarmee veertien punten voor de ranking van de wereldschermbond, die bepalend is voor deelname in Peking. Verwijlen voldoet met zijn prestatie ook aan de eis van sportkoepel NOC*NSF; een plek bij de beste acht was goed voor een olympische nominatie.

Je ligt op koers.

„Ja, het gaat al een tijdje lekker met mij. Twee weken geleden was ik derde bij een toernooi in Koeweit. En ook met deze vijfde plaats ben ik dik tevreden.”

Om kwalificatie af te dwingen moet je op 1 april tot de beste drie Europeanen op de geschoonde ranglijst van de internationale federatie behoren. Gaat dat lukken?

„In het schermen kan iedereen van iedereen verliezen; het ligt extreem dicht bij elkaar. Dat maakt het moeilijk een voorspelling te doen. Maar ik sta nu tweede van Europa met nog vier toernooien te gaan. Het verschil met de nummer drie is vrij groot. Op papier maak ik een goede kans.”

Je hebt veel gerekend de laatste tijd.

„Ja, vreselijk. Ik lig er echt wakker van. Maar als ik scherm kan ik dat gelukkig goed van mij afzetten.”

Je kan de eerste Nederlandse schermer sinds 1988 worden die aan de Spelen deelneemt.

„Volgens mij gaat het nog verder terug, want de schermers die in 1988 meededen aan de Spelen in Seoul kwamen in het degenteam uit. Maar goed, ik zou mij zeer vereerd voelen als ik mijn land mag vertegenwoordigen. Ik heb de afgelopen maanden als een monnik geleefd; hotel in, hotel uit, kunstje hier, kunstje daar. Als het dan lukt, is dat de ultieme beloning.”