Hirsi Ali straks Française?

Ayaan Hirsi Ali hoopt op een Frans staatsburgerschap. Dan kan Frankrijk de kosten betalen van de bescherming die ze nodig heeft. Dat zei Hirsi Ali gisteren in Parijs, waar ze werd ontvangen door een comité van intellectuelen en politici, aangevoerd door de filosoof Bernard-Henri Lévy. De Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, las een boodschap voor van president Sarkozy die Hirsi Ali op één lijn stelde met drie vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. De volgende spreekster, Ségolène Royal, constateerde dat Sarkozy niets concreets had beloofd. Lévy noemde het „een groot schandaal” dat Nederland niet langer de beveiligingskosten van Hirsi Ali wil betalen. „Waar is het tolerante Nederland gebleven?” In de zaal waren alle 360 stoelen bezet, terwijl nog eens 800 belangstellenden er niet meer in konden. (NRC)