Het geweten van Van Marwijk knaagt

Roy Makaay (links) in duel met Resit Schuurman. Foto Pics United Feyenoord-speler Roy Makaay (links) in duel met Resit Schuurman (De Graafschap). Foto Pics United Onderwerp/Subject: De Graafschap - Feyenoord Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: De Graafschap - Feyenoord Seizoen/Season: 2007/2008 FOTO/PHOTO: De Graafschap's Resit SCHUURMAN (R) in duel with Feyenoord's Roy MAKAAY (L) Trefwoorden/Keywords: #04 $11 ±1200052438912 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. Pics United

De Graafschap 1 Feyenoord 3

Ruststand 1-1. 18. Schöne 1-0 , 45. Makaay 1-1, 56. Hofs 1-2, 62. Hofs 1-3. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 12.600.

Vanaf het moment dat de KNVB hem enkele weken geleden telefonisch polste voor de functie van bondscoach was Bert van Marwijk aan de ene kant verguld, aan de andere kant worstelde hij met zijn geweten. Als de geboren Deventenaar het zwaarste trainersambt zou aanvaarden betekent dit immers dat hij Feyenoord de rug moet toekeren. Een jaar eerder dan de bedoeling was. Maar Van Marwijk heeft het vooral moeilijk met het feit dat verschillende spelers op zijn aandringen afgelopen zomer naar de Kuip kwamen. Die voetballers laat hij na een jaar alweer achter.

„Ze betreuren het heel erg als ik zou gaan, maar ze gunnen het me wel”, sprak de oefenmeester zaterdagavond zijn vermoeden uit na de overwinning (1-3) van Feyenoord op De Graafschap. Kort ervoor moedigde doelman Henk Timmer zijn werkgever aan alles in het werk te stellen Van Marwijk voor de club te behouden. Timmer: „Ik begrijp wel waarom de bond hem wil hebben. Hij komt goed over bij het publiek. Van Marwijk is bovendien een goede trainer. Daarom zou ik zeggen: Feyenoord doe je best.”

Technisch directeur Peter Bosz beseft echter dat de kans klein is dat Van Marwijk voor de Rotterdamse club behouden blijft. De voormalige linksbuiten kan immers wegens een clausule zonder problemen onder zijn contract uit. Van Marwijk liet vastleggen dat hij voor het Nederlandse elftal en enkele buitenlandse clubs eerder dan 2009 bij Feyenoord weg mag. Een van die clubs was overigens Valencia, waar nu Ronald Koeman met veel problemen de scepter zwaait. „Puur op gevoel, omdat het een mooie club is”, verklaarde Van Marwijk dat opmerkelijke voorbehoud in zijn verbintenis. „Ik vond dat ik na bijna drie jaar Borussia Dortmund nog niet klaar was in het buitenland.”

Toen Bosz instemde met deze clausule, dacht hij nog niet aan de mogelijkheid dat Van Marwijk werkelijk tijdens zijn contractperiode bij Feyenoord benaderd zou kunnen worden voor de functie van bondscoach. De technisch directeur: „Een ver-van-mijn-bed-show leek me dat destijds. Het hangt hoofdzakelijk van Bert zelf af, of hij zijn verbintenis met Feyenoord uitdient.” Bosz ontkent in alle toonaarden dat Gertjan Verbeek (Heerenveen) kandidaat is om Van Marwijk op te volgen. Laat staan dat er in een hotel al een gesprek zou zijn geweest, zoals in sommige media werd gesuggereerd. „Iemand heeft dit verhaal volledig uit zijn duim gezogen”, aldus Bosz. „Wij maken eerst een profielschets en daar zoeken we een trainer bij. Afgelopen zomer moest de coach die we zochten helpen een geheel nieuw team op te bouwen. We verkeren nu in een andere situatie. Er staat immers een elftal.”

Die ploeg bezorgde Van Marwijk anders de laatste tijd de nodige hoofdbrekens. Na de kansloze nederlaag tegen Ajax van afgelopen zondag (3-0) brak er voor de trainer een bizarre week aan. Maandag wilde hij een signaal afgeven met een straftraining. Het stoorde hem dat er bezieling in zijn selectie ontbrak. „Ik heb gezegd: ‘Tot hier en niet verder.’ Maar het was vervelend dat het vooral jongens als Leroy Fer en Georginio Wijnaldum waren die ik ermee strafte, want een aantal spelers in de groep had interlandverplichtingen.” Halverwege de week kwam de KNVB in de persoon van directeur Henk Kesler langs. „Ik had nooit gedacht dat die baan nu al voorbij zou komen”, verklaarde Van Marwijk in stadion De Vijverberg. „Ik was de overtuiging toegedaan dat ik mijn contract bij Feyenoord zou uitdienen. Ik ben al eens eerder benaderd door de KNVB. Maar toen had ik het idee dat ik nog niet toe was aan het bondscoachschap.”

Uit alles valt op te maken dat Van Marwijk gecharmeerd is van de grote uitdaging die hem wordt aangeboden. „Bondscoach is het hoogst haalbare voor een voetbaltrainer. Ik ben bewust van de nadelen die eraan kleven. Maar het is nu of nooit. Ik ben 55 en op je 65ste ga je dit niet meer doen.” Hoewel er dit weekeinde nog geen vervolgafspraak was gemaakt na het eerste onderhoud van vrijdag, zal er naar verwachting deze week een tweede gesprek plaatsvinden tussen Van Marwijk en Kesler.

De Feyenoord-trainer zit na de overwinning op De Graafschap ook weer wat gemakkelijker aan de onderhandelingstafel. Hoewel het er zaterdagavond lange tijd niet naar uitzag dat zijn ploeg zich zou herstellen van de teleurstellende resultaten van na de winterstop. Maar Feyenoord herstelde zich, dankzij Roy Makaay, een van die spelers die Van Marwijk naar de Kuip wist te halen. Hij scoorde de 1-1 en was betrokken bij de twee andere doelpunten van Feyenoord.

    • Erik Oudshoorn