G7 rekent op meer verliezen banken

De ministers van Financiën van de zeven rijkste industrielanden hebben zich op de G7-ontmoeting in Tokio pessimistisch uitgelaten over de gevolgen van de kredietcrisis. De Europese beurzen stonden als gevolg van die uitlatingen vanmorgen licht lager. Met name aandelen van banken daalden.

Banken hebben tot nu toe ruim 100 miljard dollar (68,7 miljard euro) afgeschreven op hun hypotheekportefeuilles als gevolg van de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. De daaruit voortvloeiende onzekerheid tussen banken onderling zet centralebankiers al maanden onder druk. In de Verenigde Staten verlaagde Fed-voorzitter Bernanke de rente de afgelopen maanden fors. In Europa, dat met hoge inflatiecijfers kampt, ziet ECB-president Jean-Claude Trichet al maanden af van een renteverhoging om de inflatie te beteugelen. Hij wil de onrust op de financiële markten niet vergroten.

De Duitse minister van Financiën Steinbrück zei dat de verliezen van commerciële banken de komende maanden kunnen oplopen tot wel 400 miljard dollar. Dat verklaart deels waarom de G7 zo vastberaden is ook de oorzaken van de huidige onrust op de financiële markten te beteugelen.

In een verklaring die de ministers zaterdag uitgaven, onderstreepten ze het belang van saamhorigheid om de economie draaiende te houden. „We zijn zeer betrokken bij samenwerking om de financiële stabiliteit te versterken, om de impact van de financiële onrust te beperken en om de oorzaken van de crisis te bestrijden”, aldus de ministers.

De G7-ministers erkenden dat het waarschijnlijk was dat de groei in al hun economieën zou afnemen, dankzij de krappere kredietmogelijkheden, de problemen op de huizenmarkt in de Verenigde Staten en hogere olie- en voedselprijzen die tot een stijgende inflatie leiden.

De bewindslieden verwezen voor oplossingen voor de huidige crisis naar een recent rapport van het Financial Stability Forum (FSF), dat na de vorige Azië-crisis is opgericht. Het FSF komt over twee maanden met een speciaal voor de G7 aangepast rapport met aanbevelingen hoe de crisis in de toekomst te voorkomen. In de aanbevelingen die nu al bekend zijn staat onder meer dat bankentoezichthouders meer moeten samenwerken. Ook wil het FSF dat kredietbeoordelaars zoals Moody’s en Standard & Poors hun werk beter doen. Ze zouden grote liquiditeitsrisico’s, zoals nu bij hypotheekobligaties, in een eerder stadium moeten signaleren.

Lees de verklaring van de G7 via nrc.nl/kredietcrisis