Einde staking van schrijvers in Hollywood

De staking van 10.500 scriptschrijvers in Hollywood en New York is voorbij. De schrijvers hebben dit weekeinde een akkoord gesloten met de film- en tv-studio’s over het hergebruik van hun werk op internet.

Hiermee is een einde gekomen aan het meest ingrijpende arbeidsconflict in de Amerikaanse vermaaksector van de laatste twintig jaar. „Hoewel de overeenkomst niet perfect is en we misschien beter verdienen”, schrijven vakbondsleiders Patric Verrone en Michael Winship van de schrijversvakbond WGA „is onze staking een succes geweest”. De werkonderbreking van de schrijvers van soaps, series en films heeft 14 weken geduurd.

De schrijversvergoedingen zijn voor het laatst aangepast in een tijd dat videoband nog niet populair was, laat staan de dvd. Voor elke tv-uitzending van een uur die een jaar lang tegen betaling op internet wordt uitgezonden stond 250 dollar (172 euro). Ter vergelijking: als een programma op tv herhaald wordt, verdienen de schrijvers 20.000 dollar.

De internetvergoeding wordt nu opgetrokken naar 1.300 dollar per programma. In het derde jaar van het nu overeengekomen drie jaar lopende arbeidscontract wordt die vergoeding vervangen door 2 procent van de internetinkomsten van de studio’s, een wens van de schrijvers.

Exacte aantallen zijn onbekend, maar de staking heeft naar schatting tienduizenden werknemers in de vermaaksector hun baan gekost. Direct nadat de werkonderbreking begon, werden talkshows en populaire nepnieuwsprogramma’s zoals The Daily Show vervangen door herhalingen.

Ook de productie van soaps, die een korte voorbereidingstijd hebben, werd neergelegd. Dramaseries zoals CSI en Grey’s Anatomy raakten door hun vooraf aangelegde voorraadden heen en tientallen andere programma’s werden vervangen door reality tv-programma’s zoals American Gladiators . Ook filmstudio’s hebben vertragingen opgelopen. Prijzenprogramma’s zoals de Golden Globes werden geschrapt en voor de Oscars werd gevreesd.