Egypte wint voor zesde maal de Afrika Cup

Egypte heeft opniewu de Afrika Cup gewonnen. Het elftal van trainer Hassan Shehata verdedigde gisteravond in de finale in Accra tegen Kameroen de titel met succes: 1-0. Mohamed Aboutrika maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt.

Egypte is met zes toernooizeges recordhouder. Eerder was het land in 1957, 1959, 1986, 1998 en 2006 de sterkste van Afrika. De Saoedische prins Alwaleed bin Talal beloonde Egypte enkele dagen geleden voor het bereiken van de finale van de Afrika Cup. De titelverdediger heeft een miljoen Egyptische ponden, omgerekend 125.000 euro, ontvangen. „Met dit gebaar willen we het team steunen en belonen voor de winst in de halve finales tegen Ivoorkust”, aldus een verklaring van de prins.

In de groepsfase was Egypte al met 4-2 te sterk voor Kameroen. ‘De ontembare leeuwen’ konden gisteren langer tegenstand bieden, al was Egypte de veel betere ploeg. Een blunder van Rigobert Song lag aan de basis van de late treffer. De verdediger wist zijn fout in blessuretijd nog bijna te herstellen, maar hij kopte de bal net over de lat.

„Dit is een van de mooiste dagen uit mijn leven”, reageerde matchwinner Aboutrika. „Nu moeten we er voor zorgen dat we deze vorm vasthouden voor de WK-kwalificatiewedstrijden.” Egypte wist pas twee keer door de Afrikaanse kwalificatie voor het wereldkampioenschap te komen. Zowel in het debuutjaar 1934 als in 1990, toen de ploeg het Nederlands elftal op 1-1 wist te houden, werd Egypte uitgeschakeld in de groepsfase. Binnenkort begint de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Ghana, dat het toernooi vier keer won, eindigde zaterdag als derde. Het gastland was in Kumasi met 4-2 te sterk voor Ivoorkust. De Ivorianen gingen lange tijd aan de leiding, maar Quincy Owusu-Abeyie (ex-Jong Oranje) zette met zijn doelpunt in de zeventigste minuut Ghana op het winnende spoor. Owusu-Abeyie bracht Ghana na een prachtige solo langs drie verdedigers weer langszij (2-2), waarna Junior Agogo en Haminu Dramani in de slotfase hun land naar het brons schoten.

Slechts twee dagen nadat Ghana en Ivoorkust in de halve finales verloren van respectievelijk Kameroen en Egypte, maakten ze er een vermakelijke strijd om de derde plek van. Het organiserende land nam na tien minuten de leiding via Sulley Muntari. Twee treffers van Boubacar Sanogo keerden het duel echter volledig om. Het eerste doelpunt van de Ivoriaanse spits betekende de 94ste treffer van het toernooi, een record. In 1998 werd tijdens de Afrika Cup in Burkina Faso 93 keer gescoord.

Na het doelpunt van Owusu-Abeyie ging het Ghana van bondscoach Claude Le Roy alsnog op jacht naar de winst. „Mijn spelers waren fantastisch. Ik moet mijn team een groot compliment maken”, aldus Le Roy. (ANP)