een weekeinde vol voetbal

Gertjan Verbeek kampte na het gelijkspel tegen PSV (1-1) met gemengde gevoelens. „Ik ben ietwat teleurgesteld in het resultaat”, zei de trainer van SC Heerenveen. „Over de manier waarop we hebben gevoetbald, ben ik zeer tevreden.” Dat zijn elftal in Eindhoven maar een punt haalde, lag volgens Verbeek vooral aan de doelman van PSV. „Gomes pakte een paar ongelooflijke ballen.”

Verbeek had genoten van zijn ploeg. „Als je tegen de koploper en gedoodverfde titelkandidaat zo weet te voetballen en zoveel kansen afdwingt, moet je trots op ze zijn. Het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. We gaan zo nog voldoende punten pakken.”

De Peruaanse aanvaller Reimond Manco speelt de komende vijf seizoenen bij PSV. Zijn club Alianza Lima en de Eindhovenaren hebben overeenstemming bereikt over de transfer. PSV kwam met Alianza, ook de ex-club van Jefferson Farfan, overeen de komende drie jaar nauwer te gaan samenwerken. Manco is een van de grootste talenten in Zuid-Amerika.

De grote nederlaag die AZ leed bij NEC (5-2) was volgens trainer Louis van Gaal vooral te wijten aan de verdediging. „Als je zo verdedigt, win je nooit.” NEC passeerde AZ-doelman Boy Waterman viermaal in een kwartier. De druk op Van Gaal neemt toe, maar hij zegt zelf niet aan opstappen te denken. „Het management of de directeur kan daarover wel een beslissing nemen.”

Ernie Brandts mag dan met NAC Breda het ene succes na het andere boeken, de clubs staan niet in de rij om hem voor het volgende seizoen in dienst te nemen als trainer/coach. Na de 1-0 overwinning op FC Utrecht antwoordde hij op de vraag of hij al een keuze had gemaakt uit de vele aanbiedingen: „Aanbiedingen? Ik zal zeggen hoeveel ik er heb gehad. Een rond getal, nul.” Brandts leidde NAC op de 24ste speeldag naar de gedeelde tweede plaats op de ranglijst van de eredivisie. Zijn ploeg bleef in de achtste wedstrijd in 26 dagen ongeslagen, behaalde zeven overwinningen (één voor de beker) en hield in de helft van de 24 wedstrijden de nul.

Willem van Hanegem gaf voor het eerst dit seizoen commentaar op een wedstrijd. Hij deed dat voor de NOS-radio. De trainer van FC Utrecht, die het perspraatje altijd overlaat aan assistent John van Loen, laakte in Langs de Lijn het optreden van scheidsrechter Dick Jol. Van Hanegem vond dat de Scheveninger Utrecht in het duel met NAC (1-0 verlies) te veel gele kaarten had gegeven (vier stuks) voor akkefietjes. Voor een aantal spelers betekende dat een schorsing.

Manchester United is in eigen stadion niet langer ongeslagen. Stadsgenoot Manchester City deelde het elftal van trainer Alex Ferguson een gevoelige tik uit: 1-2. City stond bij rust al op 0-2 door doelpunten van Darius Vassell en Benjani Mwaruwari. Pas in de blessuretijd van de tweede helft deed invaller Michael Carrick iets terug voor de thuisclub, waar Edwin van der Sar het doel verdedigde. Het was voor City, dat eerder dit seizoen al met 1-0 van Manchester won, de eerste zege in het stadion van de rivaal sinds 1974.

Chelsea kwam op Stamford Bridge niet verder dan 0-0 tegen Liverpool, dat met Dirk Kuijt en Ryan Babel in het basiselftal speelde. Babel kreeg een gele kaart. Koploper Arsenal komt vanavond in actie tegen Blackburn Rovers.

Real Madrid degradeerde Valladolid door met 7-0 te winnen. Arjen Robben, terug na langdurig blessureleed, en invaller Royston Drenthe brachten een treffer op hun naam. Guti (twee), Raul (twee) en Baptista waren eveneens trefzeker. Barcelona speelde 1-1 bij Sevilla.

De topper in de Duitse voetbalcompetitie tussen Bayern München en Werder Bremen eindigde onbeslist, 1-1. Diego zette Werder al na zes minuten op voorsprong, waarna Zé Roberto de thuisclub in de 32ste minuut langszij bracht. Even daarvoor miste Luca Toni een strafschop voor Bayern. Middenvelder Mark van Bommel deed de hele wedstrijd mee.

Bayer Leverkusen en Hamburger SV, de twee achtervolgers, hielden elkaar ook in evenwicht: 1-1. Het doelpunt van HSV kwam na 27 minuten van aanvoerder Rafael van der Vaart. Het was zijn tiende seizoenstreffer in de Bundesliga. Na rust tekende Manuel Friedrich voor de gelijkmaker.