Een waar gevecht met het geweten

Van Marwijk verkeert in gewetensnood omdat hij de spelers verlaat die op zijn verzoek kwamen.

De 55-jarige coach beseft ook dat het nu of nooit is.

Vanaf het moment dat de voetbalbond KNVB hem enkele weken geleden telefonisch polste voor de functie van bondscoach was Bert van Marwijk aan de ene kant verguld, aan de andere kant worstelde hij met zijn geweten. Als hij het zwaarste trainersambt zou aanvaarden betekent dat immers dat hij Feyenoord de rug moet toekeren. Een jaar eerder dan de bedoeling was. Maar Van Marwijk heeft het vooral moeilijk met het feit dat verschillende spelers op zijn aandringen afgelopen zomer naar De Kuip kwamen. Die laat hij na een jaar al weer achter.

„Ze betreuren het heel erg als ik zou gaan, maar ze gunnen het me wel”, sprak de oefenmeester zaterdagavond zijn vermoeden uit na de overwinning (1-3) van Feyenoord op De Graafschap. Kort ervoor moedigde doelman Henk Timmer zijn werkgever aan alles in het werk te stellen Van Marwijk voor de club te behouden. Timmer: „Ik begrijp wel waarom de bond hem wil hebben. Hij komt goed over bij het publiek. Van Marwijk is bovendien een goede trainer. Daarom zou ik zeggen: Feyenoord doe je best.”

Technisch directeur Peter Bosz beseft echter dat de kans klein is dat Van Marwijk voor de Rotterdamse club behouden blijft. De voormalige linksbuiten kan immers wegens een clausule zonder problemen onder zijn contract uit. Van Marwijk liet vastleggen dat hij voor het Nederlandse elftal en enkele buitenlandse clubs eerder dan 2009 bij Feyenoord weg mag.

Toen Bosz instemde met deze clausule, dacht hij nog niet aan de mogelijkheid dat Van Marwijk werkelijk tijdens zijn contractperiode bij Feyenoord benaderd zou kunnen worden voor de functie van bondscoach. De technisch directeur: ,,Een ver-van-mijn-bedshow leek me dat destijds. Het hangt hoofdzakelijk van Bert zelf af, of hij zijn verbintenis met Feyenoord uitdient.” Bosz ontkent in alle toonaarden dat Gertjan Verbeek (Heerenveen) kandidaat is om Van Marwijk op te volgen. Laat staan dat er in een hotel al een gesprek zou zijn geweest, zoals in sommige media werd gesuggereerd. „Iemand heeft dit verhaal volledig uit zijn duim gezogen”, aldus Bosz. „Wij maken eerst een profielschets en daar zoeken we een trainer bij. Afgelopen zomer moest de coach die we zochten een geheel nieuw team helpen op te bouwen. We verkeren nu in een andere situatie. Er staat immers een elftal.”

Die ploeg bezorgde Van Marwijk de laatste tijd de nodige hoofdbrekens. Na de kansloze nederlaag tegen Ajax van afgelopen zondag (3-0) brak er voor de trainer een bizarre week aan. Maandag wilde hij een signaal afgeven met een straftraining. Het stoorde hem dat er bezieling in zijn selectie ontbrak. „Ik heb gezegd: ‘Tot hier en niet verder.’ Maar het was vervelend dat het vooral jongens als Leroy Fer en Georginio Wijnaldum waren die ik ermee strafte, want een aantal spelers in de groep had interlandverplichtingen.” Halverwege de week kwam de KNVB in de persoon van directeur Henk Kesler langs. „Ik had nooit gedacht dat die baan nu al voorbij zou komen”, verklaarde Van Marwijk in stadion De Vijverberg. „Ik was de overtuiging toegedaan dat ik mijn contract bij Feyenoord zou uitdienen. Ik ben al eens eerder benaderd door de KNVB. Maar toen had ik het idee dat ik nog niet toe was aan het bondscoachschap.”

Uit alles valt op te maken dat Van Marwijk gecharmeerd is van de uitdaging die hem wordt aangeboden. „Bondscoach is het hoogst haalbare voor een voetbaltrainer. Ik ben bewust van de nadelen die eraan kleven. Maar het is nu of nooit. Ik ben 55 en op je 65ste ga je dit niet meer doen.” Hoewel er dit weekeinde nog geen vervolgafspraak was gemaakt na het eerste onderhoud van vrijdag, zal er naar verwachting deze week een tweede gesprek plaatsvinden tussen Van Marwijk en Kesler. De Feyenoord-trainer zit na de zege op De Graafschap ook weer wat gemakkelijker aan de onderhandelingstafel. Hoewel het er zaterdag lange tijd niet naar uitzag dat zijn ploeg zich zou herstellen van de teleurstellende resultaten van na de winterstop. De Graafschap kwam zelfs op voorsprong door een treffer van de Deense uitblinker Lasse Schöne. Een balvaste, creatieve nummer tien met een goede trap in de benen.

Maar Feyenoord herstelde zich in de eerste helft. Met name dankzij Roy Makaay. Als de club uit De Kuip de spits goed in stelling brengt, levert dat veel rendement op. Makaay scoort en verdedigt mee. Voor een bijna 33-jarige speler, die al lang financieel onafhankelijk is, toont Makaay de instelling van een voorbeeldige prof. Hij maakte kort voor rust de gelijkmaker na een pass van Leroy Fer. En in de tweede helft ontdeed Makaay zich op het juiste moment van zijn bewakers toen Giovanni van Bronckhorst hem in de diepte aanspeelde. Doelman Jim van Fessem verwerkte de inzet van Makaay niet goed genoeg en Nicky Hofs kon 1-2 maken. Makaay stond vervolgens aan de basis van het derde doelpunt van Feyenoord dat eveneens op naam kwam van Hofs na een assist van Van Bronckhorst.