Een boek is wat anders dan een beeld

Thijs Lijster vindt een nieuw afgietsel van De Denker net zo authentiek als het origineel (NRC Handelsblad, 6 februari). Zijn betoog is wel heel slordig daar waar hij de vergelijking maakt tussen een beeld en een boek. Bij een boek is het het verhaal dat kunst is, niet het boek. En ook dan geldt dat de eerste druk voor verzamelaars waardevoller is dan een latere. Een belangrijkere tekortkoming is het door hem volledig ontkennen van een toegevoegde waarde. Onze primaire taak is het beheren, behouden en exploiteren van de nalatenschap van het echtpaar Singer. Het was dit exemplaar van De Denker dat William en Anna Singer kochten. Het is dan ook dit exemplaar dat tot de topstukken in hun nalatenschap behoort. Alleen daarom al dient hij gerestaureerd te worden. Met een vervangend exemplaar hebben wij helemaal niets. Overigens is De Denker in zijn huidige toestand voor ons waardeloos en daarom wordt hij niet tentoongesteld.