Doelman Gomez houdt wankelend PSV overeind

PSV 1 SC Heerenveen 1

Ruststand 1-0. 1. Bakkal 1-0, 52. Bradley 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 33.600.

De yell die na afloop van PSV-SC Heerenveen door het Philips Stadion galmde, was veelzeggend. „La la la la la, Gomes, Gomes”, zong de aanhang van de thuisclub massaal na het zwaarbevochten 1-1 gelijkspel tegen de Friese volksclub. De Braziliaanse doelman voorkwam met enkele fabelachtige reddingen dat de landskampioen in eigen huis onderuit ging tegen het ambitieuze Heerenveen. Het gat tussen koploper PSV en de nieuwe nummer twee van de eredivisie bleef negen punten. Maar de formatie van trainer Gertjan Verbeek was de morele winnaar van het afgelopen voetbalweekeinde.

Zou Heerenveen de indrukwekkende reeks van de voorbije weken voort kunnen zetten tegen PSV, zo luidde de grote vraag vooraf. Heerenveen was na klinkende overwinningen tegen AZ (4-0), VVV-Venlo (5-1), De Graafschap (0-3) en Vitesse (7-0) opeens een gevaarlijke outsider geworden in de strijd om de landstitel. Het vertrek van topscorer Afonso Alves heeft louterend gewerkt voor de overige spelers van SC Heerenveen. Aanvallers als Michael Bradley, Miralem Sulejmani en Gerald Sibon staan nu zelf garant voor de doelpunten. Het frivole Heerenveen ging zelfs met zo veel vertrouwen naar Eindhoven dat het daadwerkelijk geloofde in een zege.

De topper was echter nog geen minuut oud of PSV kwam via Otman Bakkal op 1-0. De middenvelder kopte raak uit een van richting veranderde vrije trap van de Hongaar Balazs Dzsudzsak. Juichend vielen de spelers van de Eindhovense club elkaar in de armen in de wetenschap dat ze in de eredivisie een voorsprong zelden of nooit weggeven. Bovendien was Heerenveen de afgelopen vijf seizoenen kansloos geweest in Eindhoven. En luidde het vooroordeel niet dat de Friese ploeg vrijwel altijd verzuimt op de momenten dat een overwinning wordt verwacht? Het Zweedse Helsingborgs IF had dat aan het begin van het seizoen in het UEFA-Cuptoernooi nog op pijnlijke wijze aangetoond. Na de snelle openingstreffer schreeuwde de aanhang van PSV: „Kampioenen, kampioenen.”

Heerenveen rechtte echter op imponerende wijze de rug. Met prachtig combinatievoetbal legden ze het publiek in het uitverkochte Philips Stadion langzaam maar zeker het zwijgen op. Gerald Sibon, Danijel Pranjic en Roy Beerens kregen levensgrote kansen op de gelijkmaker, maar keer op keer redde doelman Gomes. Het wachten was echter op een doelpunt van Heerenveen. En dat kwam er in de 52ste minuut. Sibon legde de bal met zijn hoofd klaar voor de vrijstaande Bradley. De Amerikaan, die nu zes wedstrijden op rij heeft gescoord, maakte zijn dertiende doelpunt van het seizoen. Verbeek balde langs de kant zijn vuist. Even verderop staarden Dwight Lodeweges en Jan Wouters– die de zieke Sef Vergoossen vervingen – gelaten voor zich uit.

Het sierde Heerenveen dat de ploeg na de gelijkmaker daadwerkelijk vol voor de winst ging. De meest scorende ploeg van de eredivisie toonde de kwetsbaarheid van het huidige PSV aan. De Eindhovense formatie kan als geen ander in de eredivisie op zakelijke wijze een wedstrijd controleren, maar als de ploeg zelf op creatieve wijze openingen moet zien te vinden blijkt nogal eens het gebrek aan vernuft. Ibrahim Afellay probeerde het elftal op sleeptouw te nemen, maar de international zette zijn acties veel te lang door. De Peruaan Jefferson Farfán is al tijden niet meer de speler die zijn ploeg over een dood punt heen helpt. En spits Danko Lazovic viel wederom op door zijn irritante gedrag. Steeds maar weer reageerde hij zijn mislukte acties af op scheidsrechter Roelof Luinge. Het was onbegrijpelijk dat Danny Koevermans pas acht minuten voor tijd de Serviër mocht aflossen.

Heerenveen liet in tegenstelling tot PSV bij vlagen hoogstaand voetbal zien. Sibon, die eerder in Eindhovense dienst volledig mislukte, speelde als herboren. De aanvaller hield de ballen voorin perfect vast en bracht zijn snelle en wedbare collega’s Pranjic, Bradley, Sulejmani en Paulo Henrique steeds in stelling. Lang leek Heerenveen aanspraak te maken op een zege, maar Gomes hield het wankelende PSV op de been.

Moe maar voldaan verschenen de voetballers van Heerenveen na afloop één voor één in de catacomben. „We hebben heel goed gespeeld, maar hun keeper had alles. Dat is frustrerend”, zo vatte Sibon de stemming samen. De meeste spelers van PSV lieten na afloop hun gezicht niet zien en kozen voor de sluiproute. Zelfs doelman Gomes had geen zin om zijn heldenrol toe te lichten. PSV zette weliswaar een nieuwe stap in de richting van de titel, maar Heerenveen was de morele winnaar.